Jag och maken har barn på skilda håll, ej gemensamma. Vi äger hälften var av två sommarstugor samt en bostadsrätt som vi bor i. Vi har skrivit testamente om vår önskan att sitta i orubbat bo tills vi båda är borta. Barnen har informerats om detta muntligt. Räcker det, eller måste vi ha det på pränt?

Nu vet jag inte den exakta formuleringen i ert testamente. Men laglotten till bröstarvingar måste alltid tas i beaktande och kan aldrig ”skrivas bort”. Det finns dock något som heter arvsavtal. Det kan barnen skriva på och därmed avsäga sin rätt till arv i enlighet med 17 kap 2 § Ärvdabalken (ÄB). Detsamma gäller om de godkänner ett upprättat testamente med den innebörden. Ett sådant avtal är dock bara bindande om särkullbarnen har fått skäligt vederlag eller egendom som motsvarar laglotten. Laglotten är hälften av arvslotten.
Vidare kan särkullbarn enligt 3 kap 9§ ÄB avsäga sin rätt till arv till förmån för den efterlevande maken och därmed få ut sitt arv först efter dennes död. Ett sådant avstående måste ske frivilligt i samband med dödsfallet och kan alltså inte göras på förhand. Ett arvsavstående till styvförälders förmån innebär att särkullbarnet blir dödsbodelägare i dödsboet efter den efterlevande.