INSPIRATIONSSEMINARIUM

11:15-11:35 Att sända, samla och engagera till varje pris?

Möt Radiohjälpens representanter Hanna Lindström och Kristina Henschen i ett   samtal om insamling, engagemang och livesändningar- under ett år när allt blev upp och ned och digitalt, men också viktigare än någonsin.

Hur är det att sända insamlingsprogram i TV och radio mitt under en pandemi? Hur hände Radiohjälpens framgångsrika insamling för riskgrupper i pandemin som drog igång redan i mars 2020 och sändningen ”En kväll tillsammans” med Mark Levengood på påskafton, en insamling som samlat nästan 40 miljoner kronor?
Hur har vi mött engagemanget internationellt för Världens Barn, och ökat insamlingen från året innan? Och hur gick egentligen Musikhjälpen när vi varken kunde sända från den värdstad vi hade lanserat och ett kärlekens torg utan publik men med en sk ”live-grid”?

11:35-11:55 Tack Björn Söder! – När hjälpen kommer från det mest oväntade av håll

I november lämnade Björn Söder in en skriftlig fråga till Ann Linde där han ifrågasatte vårt existensberättigande genom att påstå att Civil Rights Defenders kampanj (för demokratiska val), egentligen var en påverkanskampanj mot ett annat EU-lands regeringschef – samt att vi gjorde detta för att vi fått lite pengar från George Soros.

Vi kände igen mönstret. Det följer ganska exakt det som vi sett hända i länder såsom Ungern, där demokratin successivt monterats ner genom bl.a. angrepp mot civilsamhället.
Det ironiska var att han på många sätt exemplifierade precis det vi ville förmedla med vår kampanj. Vi visste också av erfarenheter från våra partners, att en attack mot civilsamhället aldrig får passera obemärkt förbi.

I denna föreläsning berättar Mikael Ehrlington om hur ett påhopp av en riksdagsman som uppenbarligen inte gillar det Civil Rights Defenders står för, kunde vändas till vår mest framgångsrika insamlingsaktivitet 2020. Genom realtidsaktivering och snabb omställning kunde vi med enkla medel använda Björns Söders attack för insamling till precis det han ville tysta.
Hur vi trollade trollet helt enkelt.