Civilsamhällesarenan i Almedalen: Bankkonto som rättighet – en balansgång mellan riskminimering och demokrati

Civilsamhällesarenan anordnas av MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) tillsammans med Giva Sverige och andra ledande civilsamhällesorganisationer under Almedalsveckan. Platsen är Donnerska huset vid Donners plats, Visby, där det under två dagar bjuds på samtal, föreläsningar och debatter där civilsamhällets roll i samhället står i fokus.

Giva Sverige arrangerar tillsammans med CIVOS, seminariet ”Bankkonto som rättighet – en balansgång mellan riskminimering och demokrati”.

Möjligheten att ha bankkonto är inte bara viktigt för privatpersoner, det är också avgörande för att föreningslivet och civilsamhället ska få verksamheten att fungera. Samtidigt tvingas bankerna till ökad kontroll av alla sina kunder. Det innebär ett demokratiskt dilemma. Men hur ser det ut med rättigheterna till grundläggande bankplattformar idag? Seriösa organisationers allmännnyttiga verksamhet begränsas när bankernas ökar sitt fokus på riskreducering (så kallad de-risking) för att begränsa kriminella handlingar. Går det att hitta balans mellan riskreducering och demokrati?

När? 29 juni kl 16.00-16.40
Arrangörer:
Giva Sverige och CIVOS
Var?
 Donners plats 1, Donnerska huset, ”Bottenplan, entré genom huvudingången”.

Medverkande:
Charlotte Rydh, generalsekreterare Giva Sverige
David Samuelsson, Ordförande Civos och generalsekreterare Studieförbunden
Fler medverkande presenteras inom kort.

LÄS MER OM CIVILSAMHÄLLESARENANS PROGRAM HÄR