Årets vinnare förändrar världen!

Håkan Florin "Årets Insamlare - Givare". Foto: Johanna Lingaas Türk Håkan Florin ”Årets Insamlare – Givare”. Foto: Johanna Lingaas Türk

Insamlingsbranschens ”eget Guldägg” gick  år till sex fantastiska projekt där människor visar att empati, samarbete och kreativitet kan förändra världen.
– Jag är så glad för det här priset, säger Håkan Florin, vinnare i kategorin Årets Givare. Det är en sådan uppmuntran att uppmärksammas när man engagerat sig hårt för en bra sak i flera år.

Håkan Florins insatser för Prostatacancerförbundet har inte bara lett till ökad insamling, utan också till att Värmlands läns landsting, som enda landsting i Sverige, infört en rutin för att upplysa alla män om prostatacancer och screening.
-Jag är stolt över alla värmlänningar som har hjälpt till och stöttat detta viktiga ändamål, säger han.

Volontärer i speciella yrken
Vinnarna i årets företagssamarbete, Stena Line och Mercy Ships, visar också att det personliga engagemanget betyder allt.
Samarbetet innebär bland annat att Stena Line aktivt uppmuntrar sina medarbetare att göra en volontärinsats på Mercy Ships sjukhusfartyg Africa Mercy och även ger dem som blir aktuella volontärer tjänstledigt.
-Vi har inte svårt att hitta läkare och sjuksköterskor som volontärer till vårt sjukhusfartyg Africa Mercy, säger Tomas Fransson, Sverigechef på Mercy Ships. Men, att hitta kockar, maskinister eller styrmän är desto svårare. Vårt samarbete med Stena Line bidrar till volontärer i yrken som är mycket efterfrågade. Det betyder oerhört mycket att Stena Line både uppmuntrar och skapar förutsättningar för besättningspersonal att göra en insats för Mercys Ships.
-För medarbetarna ger det också en extra glädje att faktiskt få utöva sitt yrke till hjälp för andra människor som annars inte skulle få tillgång till läkarvård eller nödvändiga operationer, säger Birgitta Wallström, brand manager på Stena Line.

Birgitta Wallström, brand manager, Stena Line och Tomas Fransson, Sverigechef, Mercy Ships. Foto: Johanna Lingaas Türk
Birgitta Wallström, brand manager, Stena Line och Tomas Fransson, Sverigechef, Mercy Ships. Foto: Johanna Lingaas Türk

Elvaåring ”årets Stjärnskott”
Albert Hellström, 11 år, från Vadsten vinner i år juryn specialpris ”Årets Stjärnskott”. Han lyckades på kort tid, genom sin insamling via Operation Smile, att hjälpa tio barn med läpp-käk-gomspalt att få en operation.
– Alberts engagemang och omtanke är en inspiration för både barn och vuxna och ger hopp om en ständigt bättre värld, säger FRIIs generalsekreterare Charlotte Rydh som även är ordförande för juryn i ”Årets Insamlare”.

Unik utmärkelse
Årets Insamlare utses varje år av Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII) och är en unik utmärkelse.

Vinnarna i de fem olika kategorierna, plus årets specialpris är:
– Organisation – World Animal Protection
– Kampanj – Friends och Snällkalendern
– Givare – Håkan Florin för Prostatacancerförbundet
– Företagssamarbete – Stena Line och Mercy Ships
– Kollega – Jenny Sjöberg Världsnaturfonden WWF
– Juryns specialpris – Årets stjärnskott – Albert Hellström

FRIENDS vann Årets Kampanj med Snällkalendern. Foto: Johann Lingaas Türk
FRIENDS vann Årets Kampanj med Snällkalendern. Foto: Johann Lingaas Türk

 

Läs alla motiveringarna här

Årets jury
Camilla Wallander, VD Berghs School of Communication
Charlotte Rydh, Generalsekreterare FRII och juryns ordförande
Göran Adlén, trendanalytiker
Karin Zingmark, kommunikations- och ledarskapskonsult
Pär Larshans, hållbarhetschef RagnSells
Tomas Carlström, kommunikations- och insamlingschef Göteborgs stadsmission