Certified fundraiser – nu en ännu vassare utbildning

Utbildningen Certified fundraiser har omformats det senaste året för att ännu bättre möta behovet av fördjupad specialistkunskap inom insamling och givande. Bland annat har man nu en huvudansvarig lärare för varje kurs-modul.

FRII Charlotte Rydh Foto Catarina Harling
FRII Charlotte Rydh Foto Catarina Harling

– Detta är den enda utbildningen i Sverige för den som vill arbeta professionellt med insamling av gåvor. Den ger en bred teoretisk kunskap om allt från givandets drivkrafter till strategisk planering och insamlingskommunikation samtidigt som den är praktiskt inriktad med olika uppgifter, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på FRII. Den är också ett viktig led i att öka kompetensen inom insamling baserat på kunskap och fakta. Nu när vi dessutom har gjort en översyn av utbildningen och utvecklat den ytterligare hoppas jag att många organisationer ser värdet av att skicka sina medarbetare till den.

Fyra moduler
Kursen består av fyra moduler, med en huvudansvarig lärare för respektive block.
1. Motiv till givande och förberedelser för insamling, med Charlotte Rydh, generalsekreterare på FRII, som modulansvarig.
2. Strategi och metodik för insamling, med modulansvarig Anne Westfelt, konsult och utbildare inom strategisk projektledning och kommunikation.
3. Fördjupning om olika insamlingsformer. För detta block ansvarar Nadia Forslund, chef för insamling på Hjärt-lungfonden.
4. Kommunikation för långsiktiga relationer, med Marcus Höök, VD och Senior Advisor på Agera Kommunikation.

Utvecklar människor

Cecilia Sjödin, Berghs. Foto: Malin Ekelund
Cecilia Sjödin, Berghs. Foto: Malin Ekelund

Utbildningen hålls av Berghs School of Communication på uppdrag av FRII.
– Vi brinner för att utveckla människor, säger Cecilia Sjödin, som är project director på Berghs och ansvarar för skräddarsydda utbildningar. Vi är stolta över att vi har fått möjligheten att erbjuda denna utbildning, inte bara till FRIIs medlemmar och andra personer som redan arbetar i fundraising-branschen, utan även till personer som jobbat med marknadsföring och kommunikation näringslivet och vill ändra sin karriär i en ny riktning.

Europeisk certifiering
Utbildningen ges med ungefär ett och halvt års mellanrum och i dagsläget finns det drygt 80 certifierade fundraisers i Sverige.
Årets upplaga av Certified fundraiser startar den 17 september och pågår fram till den 19 april 2019. Var och en av de fyra modulerna innebär tre dagars undervisning på Berghs i Stockholm, däremellan är det självstudier och uppgifter. Totalt är det cirka 80 timmar lärarledda lektioner.
Certifikatet ges ut av EFA (European Fundraising Association) och förutom FRII har ytterligare 11 branschorganisationer i Europa tillstånd att anordna utbildning till Certifierad Fundraiser.

Är du intresserad av att gå utbildningen? Här får du mer information och möjlighet att anmäla dig.

Info & anmälan