Giving Tuesday förenar goda krafter världen över

Global Summit Giving Tuesday 2018.

I början av maj hölls årets Global Summit för Giving Tuesday. Det var den största internationella konferensen någonsin med 46 deltagare som representerade 44 länder.
Giving Tuesday växer snabbt och i år har fem nya europeiska länder att gått med i rörelsen. Finland, Frankrike, Polen, Portugal och Ukraina.

Kommunikation, samarbete och det gränslösa givandet var huvudteman under konferensen.
Länder som var nya globala partners 2017 delade med sig av erfarenheterna från sitt första år: I Norge fick man stor genomslagskraft via sociala medier och nådde många ungdomar. I Ryssland startade man en helt ny tradition och knöt ihop Giving Tuesday med en så kallad ”Confession Week”, där både kändisar och vanliga människor delade med sig av sina givarberättelser på nätet. I Indien använde man en lokal indisk högtidsdag för att förstärka Giving Tuesday.

Asha Curran, Center for Innovation & Social impact, 92Y

Asha Curran är chef för Center for Innovation & Social Impact på 92Y, organisationen som står bakom rörelsen Giving Tuesday.
– Den här globala konferensen med alla Giving Tuesdays nationella ledare är en fantastisk möjlighet för oss att dela erfarenheter och lära av varandra, säger hon.
– På den här konferensen är det inte någon person som är ”experten”. Alla har områden där de är experter och varje ledare delar med sig av vad som har fungerat bra för dem med resten av världen. Resultatet blir ett ömsesidigt lärande där hela rörelsen stärks. Varje ledare representerar det bästa inom den sociala sektorn globalt. De är entreprenörsrelaterade, riskbenägna och ifrågasätter alltid konventionell kunskap och ”status quo”.

Det är uppmuntrande att se positiva resultat av att människor, företag och organisationer samarbetar inom Giving Tuesday. Det finns nu officiella GivingTuesday-kampanjer i 46 länder, i alla hörn av världen, från länder lika stora som Ryssland, Brasilien, Indien och Kanada, till så små som Kroatien och Barbados.
Förra året blev också Giving Tuesday årets största dag för online donationer i USA.

Läs mer om #GivingTuesday