Insamlingsstatistik 2019: Allt fler testamenterar till ideella organisationer

2019 nådde för första gången den totala insamlingen av gåvor till ideella organisationer över 9 miljarder kronor. Den typ av gåvor som växer mest är testamenten, som ökat 80 procent på sex år. Det visar Giva Sveriges årliga rapport om insamling av gåvor, som lanseras idag.

– När vi summerar 2019 kan vi konstatera att allmänheten var fortsatt givmilda och att insamlingen totalt ökar jämfört med föregående år. Nu befinner vi oss däremot i ett annat läge i och med coronakrisen. En majoritet av våra medlemsorganisationer förutspår en nedgång av insamlade medel under 2020, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.

Allmänhetens givande ökade totalt 11 procent under 2019 jämfört med 2018. Merparten av ökningen står testamenterade gåvor för. Sett över en period om sex år har testamenterade gåvor totalt ökat med närmare 80 procent, från 883 miljoner kronor till 1,6 miljarder kronor.

– Det är positivt att fler har upptäckt möjligheten att ge till en ideell organisation även i samband med testamenten. Det handlar om att planera för hur det vi har får bäst användning när vi inte längre finns, men bara 20 procent av svenskarna skriver testamente idag. Framöver hoppas jag att fler börjar tänka på vad de vill efterlämna, och då ser möjligheten att inkludera viktiga ändamål i sitt testamente, säger Charlotte Rydh.

Läs mer:
Läs hela pressmeddelandet i vårt pressrum
Ladda ner rapporten
Ladda ner infografik
Checklista för dig som vill skriva testamente 

Presskontakt: Amelie Furborg, 070-415 64 67, amelie@givasverige.se