Ny rapport ger fakta om löner i ideell sektor

Giva Sverige genomför vartannat år en löneanalys bland medlemsorganisationerna för att öka kunskapen om lönenivåer för roller inom insamlande organisationer. Nu finns löneanalysen för 2019 publicerad.

Löneanalysen ger en faktabaserad bild av löneläget inom organisationer som arbetar med insamling av gåvor. Att följa utvecklingen av löner ger en möjlighet att vara transparent vad gäller lönenivåer, arbetstid och andra förmåner inom ideella organisationer med insamlingsverksamhet.

Årets löneanalys visar att medellönen per månad för medarbetare är 36 000 kronor och för chefer 53 000 kronor. Medianlönen för generalsekreterare är 65 903 kronor i månaden.

– Drivkraften för att arbeta inom ideell sektor bör komma ur en vilja att göra en insats för samhället, inte att tjäna mycket pengar. Samtidigt kan vi inte bygga en sektor som jobbar med de mest utsatta, tar hand om barn och unga eller jobbar för klimatet enbart på att människor har ett kall att göra en insats för samhället. Det går inte att skapa en långsiktigt hållbar sektor på det sättet. Därför är samtalet om löner i ideell sektor viktigt, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.

Läs årets löneanalys här 

Läs mer om löner i ideella organisationer här

Lyssna när Charlotte Rydh pratar om löner i OmVärldens podd