Vi gratulerar Dr Denis Mukwege och PMU till Nobels Fredspris 2018!

Dr Denis Mukwege, Panzisjukhuset. Foto: Mikael Jägerskog, PMU Dr Denis Mukwege, Panzisjukhuset. Foto: Mikael Jägerskog, PMU

Dr Denis Mukwege är chefsläkare på det PMU-stödda Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo och han blev årets mottagare av Nobels fredspris för sin outtröttliga kamp emot det sexuella våldet i Kongo.

I slutet av 90-talet var PMU med och byggde Panzisjukhuset i östra delen av Demokratiska republiken Kongo. Ett sjukhus där våldtagna kvinnor och barn får kvalificerad vård och hjälp att läka, både kroppsligt och själsligt. Sedan dess har sjukhuset och dess livsviktiga arbete varit ett av PMU:s största och viktigaste åtaganden.

Denis Mukwege är en kongolesisk kirurg, gynekolog och människorättsaktivist som kämpar för kvinnors rättigheter i Kongo. Han grundade Panzisjukhuset i Bukavu 1999 i syfte att bedriva mödrahälsovård, men har sedan starten främst kommit att arbeta med kvinnor och barn som blivit utsatta för sexuellt våld. Tillsammans med sin personal har han opererat och hjälpt över 40 000 patienter , vilket har gjort honom till världsledande expert när det gäller att operera gynekologiska skador orsakat av sexuellt våld.