Årets Insamlare 2017

– Organisation – World Animal Protection
– Kampanj – Friends och Snällkalendern
– Givare – Håkan Florin för Prostatacancerförbundet
– Företagssamarbete – Stena Line och Mercy Ships
– Kollega – Jenny Sjöberg Världsnaturfonden WWF

Juryns specialpris ”Årets Stjärnskott” gick till 12-årige Albert Hellström från Vadstena.

Håkan Florin "Årets Insamlare - Givare". Foto: Johanna Lingaas Türk
Håkan Florin ”Årets Insamlare – Givare”. Foto: Johanna Lingaas Türk

Årets vinnare förändrar världen!

Insamlingsbranschens ”eget Guldägg” gick  år till sex fantastiska projekt där människor visar att empati, samarbete och kreativitet kan förändra världen.
– Jag är så glad för det här priset, säger Håkan Florin, vinnare i kategorin Årets Givare. Det är en sådan uppmuntran att uppmärksammas när man engagerat sig hårt för en bra sak i flera år.

Håkan Florins insatser för Prostatacancerförbundet har inte bara lett till ökad insamling, utan också till att Värmlands läns landsting, som enda landsting i Sverige, infört en rutin för att upplysa alla män om prostatacancer och screening.
-Jag är stolt över alla värmlänningar som har hjälpt till och stöttat detta viktiga ändamål, säger han.

Volontärer i speciella yrken
Vinnarna i årets företagssamarbete, Stena Line och Mercy Ships, visar också att det personliga engagemanget betyder allt.
Samarbetet innebär bland annat att Stena Line aktivt uppmuntrar sina medarbetare att göra en volontärinsats på Mercy Ships sjukhusfartyg Africa Mercy och även ger dem som blir aktuella volontärer tjänstledigt.
-Vi har inte svårt att hitta läkare och sjuksköterskor som volontärer till vårt sjukhusfartyg Africa Mercy, säger Tomas Fransson, Sverigechef på Mercy Ships. Men, att hitta kockar, maskinister eller styrmän är desto svårare. Vårt samarbete med Stena Line bidrar till volontärer i yrken som är mycket efterfrågade. Det betyder oerhört mycket att Stena Line både uppmuntrar och skapar förutsättningar för besättningspersonal att göra en insats för Mercys Ships.
-För medarbetarna ger det också en extra glädje att faktiskt få utöva sitt yrke till hjälp för andra människor som annars inte skulle få tillgång till läkarvård eller nödvändiga operationer, säger Birgitta Wallström, brand manager på Stena Line.

Birgitta Wallström, brand manager, Stena Line och Tomas Fransson, Sverigechef, Mercy Ships. Foto: Johanna Lingaas Türk
Birgitta Wallström, brand manager, Stena Line och Tomas Fransson, Sverigechef, Mercy Ships. Foto: Johanna Lingaas Türk

Elvaåring ”årets Stjärnskott”
Albert Hellström, 11 år, från Vadsten vinner i år juryn specialpris ”Årets Stjärnskott”. Han lyckades på kort tid, genom sin insamling via Operation Smile, att hjälpa tio barn med läpp-käk-gomspalt att få en operation.
– Alberts engagemang och omtanke är en inspiration för både barn och vuxna och ger hopp om en ständigt bättre värld, säger FRIIs generalsekreterare Charlotte Rydh som även är ordförande för juryn i ”Årets Insamlare”.

Motiveringar Årets insamlare 2017

Organisation World Animal Protection
Med berättelser baserade på både känslor och fakta tillsammans med en genomtänkt integrering av olika kanaler har World Animal Protection Sverige både lyckats värva givare och öka lojaliteten och utvecklat fler sätt för att fånga upp engångsgåvor. Resultatet är en kraftig ökning av intäkter och givare under 2017. World Animal Protection Sverige uppmärksammas särskilt för hur de samarbetat internt mellan insamling och kommunikation med ambitionen att tydliggöra sambandet mellan behovet av gåvor och ändamålen.

Kampanj – Friends och Snällkalendern
Genom att kombinera ett känt koncept tillsammans med en aktuell trend skapas en kampanj som både ligger rätt i tiden och har en fortsatt stor potential. Kampanjen har genom starka företagssamarbeten och entusiasm från media och allmänhet lyckats engagera både barn och vuxna för en snällare värld. Med Snällkalendern sätter Friends snällhet och givande i fokus i en tankeväckande kampanj som har tydlig koppling till organisationens verksamhet och ändamål.

Givare – Håkan Florin för Prostatacancerförbundet
Håkan har genom mångårigt och gediget arbete bevisat att viljan kan förflytta berg. Med entusiasm, kreativitet och outtröttligt arbete har han gjort allt ifrån att sprida information och värva medlemmar till att samla in pengar på nya och gamla sätt. Det har inneburit både ökat givande och stigande medlemstal. Dessutom har Håkans engagemang lett till att Värmlands läns landsting, som enda landsting i Sverige, infört en rutin för att upplysa alla män om prostatacancer och screening.

Kollega – Jenny Sjöberg Världsnaturfonden WWF
Med nyfikenhet, mod och framåtanda har Jenny drivit på för att testa nya kanaler och nya angreppssätt för insamling av gåvor. Hennes innovativa insamlingsarbete har resulterat i kontakt med nya målgrupper, hög lönsamhet och utnyttjande av ny teknik men också ett bredare engagemang för Världsnaturfonden WWF i stort. Jenny har dessutom alltid ett uppmuntrande ord till hands och stor vilja att hjälpa sina kollegor.

Företagssamarbete – Stena Line och Mercy Ships
Utöver ett klassiskt samarbete där personal och kunder engageras och organisationen får synlighet och pengar, underlättar Stena Line framför allt för sina medarbetare att vara volontärer vilket ger Mercy Ships kvalificerade personer till funktioner som är svåra att hitta rätt kompetens till. Med en tydlig verksamhetsnära koppling mellan Stena Lines kompetensområde och Mercy Ships behov och ändamål, har detta samarbete stor potential för såväl fördjupning och utveckling som att vara en inspiration för andra företag och organisationer.

Juryns specialpris – Årets stjärnskott
Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Att som elvaåring dra igång en egen insamling för att andra barn ska få ett bättre liv med hjälp av Operation Smile är ett bevis på detta. Tack vare sin insamling har 10 andra barn fått tillgång till livsförändrande operationer. Alberts engagemang och omtanke är en inspiration för både barn och vuxna, och ger hopp om en ständigt bättre värld.