Petra Tötterman Andorff ny generalsekreterare på Kvinna till Kvinna

Foto: Viktor Gårdsäter

Kvinna till Kvinnas nya generalsekreterare Petra Tötterman Andorff har arbetat på Kvinna till Kvinna i nästan fem år. Först som planeringschef, sedan som biträdande generalsekreterare, och det senaste halvåret som tillförordnad generalsekreterare.

Varför ville du ha jobbet?
– För mig är det ett drömjobb att vara generalsekreterare för Kvinna till Kvinna. Jag är genuint intresserad av frågor som rör kvinnors rättigheter och tycker att det är så spännande och viktigt att lägga ett jämställdhetsperspektiv på freds- och säkerhetspolitiska frågor. Kvinnor drabbas av krig och konflikter på ett helt annat sätt än män och det måste upp på agendan.

Vem är du?
– Så länge jag kan minnas har jag velat arbeta med internationella frågor för att bidra till förändring. När jag var liten älskade jag serietidningen Fantomen och var med i Döskalleklubben, men det var inte främst superhjälten i trikåer som intresserade mig utan hans fru Diana som jobbade för FN, räddade världen, flög helikopter, och hade snygga dräkter och högklackade skor. Jag tyckte hon var så häftig! Jag vet dock inte vad jag skulle tycka om jag plockade upp en tidning idag och läste serien med jämställdhetsglasögon och den kunskap jag har idag om internationella relationer och världens historia.

Vad vill du med organisationen?
– Världen står inför stora utmaningar idag vad gäller jämställdhet och kvinnors villkor. I konfliktområden men även i Sverige. I en värld av ökad militarisering, nationalisering och radikalisering så ryker kvinnors rättigheter först. Vår uppgift är att fortsätta föra fram kvinnors perspektiv. Vi står på axlarna av mer än 100 års kamp för kvinnors rättigheter så därför kommer vi aldrig att ge upp!