42 miljoner kronor till människor på flykt

Insamlingsgalan Hela Sverige Skramlar, i Globen

Det gick fort, mycket fort. Från startskott till fullsatt Globen tog det tre veckor. Hur gick det till?

Startskottet för Hela Sverige Skramlar gick tidigt i september, när tre kollegor från Blixten & Co gick på konsert. Bilderna på Alan Kurdi hade nyss publicerats, och diskussionen gick varm – något mer måste vi väl kunna göra, inte bara skänka pengar? Idén kändes ganska självklar när de kom fram till den: det var en konsert de skulle göra. Trion, Malin Larsson, Sophie Henningsson och Mikael Tillman, involverade Lovisa Delehag i projektet och resten av musikbranschen slöt fort upp. Ericsson Globe Arena ställde upp direkt och lovade gratis lån av lokal, och sedan rullade det på.

Artisterna var inte svåra att få med. Det finns en stor frustration över läget i världen och många vill hjälpa våra medmänniskor på flykt.

Tanken var redan från början att pengarna som kom in skulle gå till människor på flykt, och valet av organisation var därmed lätt. Första samtalet som ringdes gick till Sverige för UNHCR, som också tackade ja till samarbete.

Viljan att hjälpa till var enorm, och alla inblandade arbetade helt utan ersättning. Den enda kostnaden, berättar LovisaDelehag på Blixten & Co, var en försäkringskostnad på 6 000 kr.

Totalt ställde 60 artister och 600 volontärer upp och skänkte sin arbetstid. Lovisa bedömer att eventet var värt cirka 11 miljoner kronor. TV involverades och ville göra en historisk samsändning, och därmed fick fler organisationer möjlighet att ta del av de insamlade pengarna. Kravet som Hela Sverige Skramlar ställde var att alla pengar som skänktes var öronmärkta till att gå till att hjälpa människor på flykt. Och resultatet blev en enorm framgång. Totalt samlades 42 782 440 kronor in.
– Alla har jobbat gratis, från artister till bokare och teknikbolag. Det är en otrolig känsla att tillsammans ha fått ihop det här, och på så kort tid som vi gjorde det, säger Lovisa.

Hela Sverige Skramlar i siffror:

42 782 440 kr – Totalt insamlat
6000 kr – Kostnad för hela eventet
60 st: Antal inblandade artister
600 st: Antal inblandade volontärer
11 000 000 kr: Vad eventet antogs vara värt

Text: Sonja Dandenell