ActionAids getter gör viral succé

En av 2015 års i särklass mest uppmärksammade julkampanjer stod ActionAid för då de lät sin klassiska get göra en julskiva. Resultatet blev en internationell viral succé, en mängd tv-soffor och en listetta på Spotify.

Ta vara på en trend

De senaste åren har getters bräkande bidragit till stora virala videor och blivit en del av internetkulturen. ActionAid, som har kommunicerat geten runt jul i många år, såg därför inför julkampanjen 2015 en möjlighet att hänga på get-trenden och sammanföra den med ett viktigt element i juletider – musik. Lösningen blev ett julalbum av sjungande getter.

– Julskivan ”All I want for Christmas is a Goat” är självklart något vi gjort med glimten i ögat, samtidigt som vi vill visa hur betydelsefull en get kan vara för människor som lever i fattigdom, berättar Miriam Isaksson, insamlingsansvarig på ActionAid.

Viral succé

Getternas julalbum blev en viral succé som spelades på alla kontinenter. Medier som Time, ABC News, NBC News, Huffington Post och Mashable skrev artiklar som blivit virala succéer världen över och Silent Night (Goat Edition) låg etta på Spotifys lista Topp 50 Viral i Sverige!

Bakom succén fanns en digital strategi som gick ut på att i egna sociala kanaler kontinuerligt lansera nya julsånger inför julen och samtidigt försöka få extern media att plocka upp nyheten. Tanken med getalbumet var att skapa en viral ”snackis” på den svenska marknaden för att ge synlighet och komplettera det köpta utrymmet i insamlingskampanjen.

Att albumet blev en sådan viral succé tror ActionAid beror på att väldigt många tyckte att getterna var underhållande men att det också var ett gott syfte, och därför spred många budskapet vidare i egna och andra kanaler. Musiken gav helt enkelt ringar på vattnet – inte bara i Sverige, utan i hela världen.

Sociala medier skapar uppmärksamhet och engagemang

Geten har sedan starten i Sverige 2006 varit en symbol för det arbete ActionAid bedriver. Genom virtuella gåvokort blev det möjligt att ge bort en gåva och bidra till minskad fattigdom på ett nytt sätt. Action Aids julkampanj är i princip helt digital och insamlingen i gåvoshopen drivs framför allt via köpt media. Sociala medier används framförallt för att skapa uppmärksamhet och engagemang för att på den vägen driva trafik till ActionAids gåvoshop. ActionAid ser en något ökad insamling från kampanjen tack vare den stora uppmärksamheten i sociala medier, men synligheten främjar främst ActionAid långsiktigt genom att varumärket blir starkare och fler känner till verksamheten.

Getens betydelse för fattigdomsbekämpning har alltid varit stor men nu vet fler förhoppningsvis mer om varför geten kan vara en så viktig del av en kvinnas självförsörjning.

Genom den omfattande spridningen i sociala medier, kombinerat med att ActionAid fick möjlighet att synas i tv-rutan i flera länder har många människor nåtts, engagerat sig och blivit berörda. En positiv effekt blev också att genom att kampanjen spreds internationellt så fick även ActionAid i flera andra länder ökad synlighet för sina kampanjer inför jul. Ur ett insamlingsperspektiv är det däremot viktigt att konstatera att stor synlighet i sociala medier inte självklart kan kanaliseras till konvertering i gåvoshopen, något som är viktigt att ta hänsyn till i kampanjplaneringen, men också för att hitta lösningar på i kommande kampanjer.

Geten är här för att stanna

Inför varje julkampanj diskuterar ActionAid om de ska fortsätta använda geten och kommer alltid fram till att – ja, det ska vi. ActionAid ser geten som en tidsenlig hjälte som fungerar både internt och externt. Det är viktigt att fylla geten med innehåll och visa upp dess viktiga roll i att bekämpa fattigdom. -Geten är vår hjälte och kommer med stor sannolikhet även vara så i framtiden. Geten finns representerad i många av våra projekt runt om i världen och har blivit en symbol för att bekämpa fattigdom. Med geten och årets julskiva har fattigdomsbekämpningen uppmärksammas av allt fler, vilket vi tycker är allra roligast. Geten är här för att stanna, avslutar Miriam.

Karin Hallengren

Se ett smakprov direkt!

Hela listan med julsånger hittar du på YouTube: All I want for Christmas is a Goat