Allmänhetens gåvor når rekordnivå

Den svenska allmänhetens gåvor till organisationer med 90-konto ökade från 2012 till 2013 med över en halv miljard kronor till totalt 5,8 miljarder. Patos ställde två frågor till Åsa Blomberg, insamlingschef på Barncancerfonden.

Vad tror du det finns för orsaker till att insamlingen från allmänheten har ökat under 2013?

Åsa Blomberg, insamlingschef på Barncancerfonden
Åsa Blomberg är insamlingschef på Barncancerfonden.

– Jag vill gärna tro att vi generellt blir mer generösa och villiga att hjälpa, särskilt när vi spejar ut i världen. I Sverige har många haft det rätt bra de senaste åren, medan vi ser att stora delar av världen kämpar med trasig ekonomi, konflikter, orättvisor, naturkatastrofer. Då är det lätt att känna att ”jag som har det så bra kan ändå hjälpa lite genom att skänka en slant”.

Kan du ge insamlare ett tips inför 2015 – kanske en metod du tror på eller något annat som du tror kommer påverka insamlingen 2015?

– Ta tillvara på gräsrotsengagemanget! Under de senaste åren har vi på Barncancerfonden sett en stor och växande vilja från allmänheten att engagera sig, till exempel genom friskvårdsevent som Walk of Hope och Ride of Hope, ungdomar som bidrar till oss genom UF och småföretagare som skänker del av sin intäkt. Det är av yttersta vikt att möta dessa människors engagemang, att ge god service och goda möjligheter för att de ska kunna hjälpa oss i kampen mot barncancer.

Statistik från Svensk Insamlingskontroll.

Ballonggraf FRII 2013

Text: Annika Prine