De kämpar för det fria ordet

Oskar Peterson, chef för kommunikation och partnerskap på Reportrar utan gränser, samt styrelseledamot i RFSU Insamlingsstiftelse

På hösten 2014 började Oskar Peterson som chef för kommunikation och partnerskap på Reportrar utan gränser. En ny tjänst på en organisation som bara är i början av sitt insamlingsarbete i Sverige.

Reportrar utan gränser är en relativt ung organisation även internationellt. Den grundades i Frankrike 1985 och har sedan spridit sig över världen, till att i dagsläget ha permanenta kontor i Stockholm, Paris, Berlin, Bryssel, Genève, Helsingfors, Madrid, Rom, Tunis, Washington DC och Wien.

Vilka utmaningar står du inför?
– Det är väldigt spännande att få vara med och starta upp fundraising på Reportrar utan gränser. Mitt uppdrag – att både få in intäkter på kort sikt, och samtidigt bygga upp strukturer och processer för maximala intäkter på lång sikt – är en riktig utmaning. Med nästan inga pengar alls att satsa och väldigt små personella resurser gäller det att göra allt rätt från början, säger Oskar Peterson.

Har ni någon givarbas att utgå ifrån?
– Vi har haft några stora givare genom åren, bland annat Björn Ulvaeus som med en generös gåva har gjort det möjligt att påbörja den här bredare satsningen på insamling som vi just nu är mitt i. Vi var starkt engagerade i Martin Schibbye och Johan Perssons fall, och under tiden de satt fängslade i Etiopien rekryterade vi givare för att kunna ge ekonomiskt stöd till deras familjer. De givarna ger fortfarande idag gåvor till vår verksamhet. I samband med manifestationen på Sergels Torg i Stockholm, till minne av människorna som dödades i attacken mot Charlie Hebdo, startade vi sms-insamling som också syntes i dagsmedia. Yttrandefrihet och journalisters säkerhet är i fokus nu, och vi känner att vi med rätt genomförd insamling har en stor möjlighet att fånga upp en del av det stora engagemang hos allmänheten, som finns för dessa frågor i dag.

Vilket fältarbete blir möjligt tack vare de insamlade medlen?
– Just nu, i en tid när yttrandefriheten och journalisters säkerhet hotas runt om i världen så behövs Reportrar utan gränser mer än någonsin. Varje dag, året runt, kämpar vi för det fria ordet. Bland annat utbildar vi lokala journalister i Jordanien som rapporterar från kriget i Syrien. Insatsen finansieras av PostkodLotteriets Kulturstiftelse och tillsammans tog vi nyligen fram en 1-minuters film som visades både på Postkodmiljonären på TV4 och på stora scenen under förmånstagarmiddagen.

I Colombia har vi, tillsammans med den lokala organisationen FLIP, bidragit till att antalet mord på journalister minskat drastiskt. På hemmaplan erbjuder vi, tillsammans med medieinstitutet Fojo, utbildning i säkerhet för frilansjournalister på väg ut i krigs- och konfliktzoner.

I vår insamlingskommunikation kommunicerar vi hela tiden ut till våra givare, de framgångar som de insamlade medlen möjliggör i vår verksamhet, både i Sverige och ute i välden. Reportrar utan gränser är sedan många år ”first-call” när det kommer till yttrandefrihet och reportrars säkerhet. Ett resultat, inte minst av en väldigt aktiv, och hårt arbetande ideell styrelse.

Och fortfarande, efter nästan 14 år, sitter Dawit Isaak fängslad i Eritrea. Vårt arbete tar inte slut. Jag ser fram emot den dagen då vi kan skriva till alla våra givare att Dawit äntligen blivit frigiven, kanske som ett resultat av Free Dawit-gruppens arbete.

Fakta om Oskar

Oskar Peterson har lång erfarenhet av framgångsrik insamling från bland annat Rädda Barnen och Civil Rights Defenders. Han är styrelseledamot i RFSU Insamlingsstiftelse. Just nu har han ett längre uppdrag på 70 % arbetstid som Chef Kommunikation och partnerskap på Reportrar utan gränser, 30 % av sin arbetstid är han Seniorkonsult inom DM och fundraising på StreamStone AB med uppdrag från flera ideella organisationer.

Text: Sonja Dandenell