Zlatan varnades för 805 miljoner

Zlatan i kampanj för FN:s livsmedelsprogram (WFP). Skärmdump från Youtube. Zlatan. Skärmdump från Youtube.com

Zlatan är inte främmande för att skapa uppmärksamhet, men visade i år att han inte heller är främmande för att dela den med andra som bättre behöver det. Den 14 februari 2015 spelade Zlatans PSG match mot Caen. En vanlig fotbollsmatch på vissa sätt, en väldigt ovanlig på andra.

Även den bäst planerade kampanjen kan behöva lite tur för att slå riktigt väl ut – och så blev fallet med FN:s livsmedelsprograms kampanj tillsammans med Zlatan i februari i år. Målet med kampanjen, som togs fram i samarbete med Forsman & Bodenfors, var att skapa uppmärksamhet kring det arbete som FN:s livsmedelsprogram (WFP) varje dag gör för de 805 miljoner människor i världen som lider av hunger. Kampanjen inleddes med en teaser dagen innan matchen, där Zlatan visade upp en ny tatuering. En tatuering av namnet ”Abdullah” som han kallade ”Ett väldigt viktigt namn för mig”.

På matchen den 14 februari kom då det lilla elementet av tur som verkligen satte kampanjen på kartan: Zlatan gjorde mål. Och gjorde då det som man inte får göra på plan, nämligen drog av sig tröjan. På hans överkropp syntes då 50 nya tatueringar – allihop namn. Tilltaget kostade honom ett gult kort, men satte också ytterligare fart på snacket. Men inte förrän dagen efter kom förklaringen – en presskonferens där Zlatan förklarade vad de 50 namnen på hans överkropp stod för: nämligen de 805 miljoner människor i världen som lider av hunger. Kampanjen fick enorm spridning, med över 4 600 artiklar. Så kan det gå när en välgjord kampanj får det lilla tillskott av tur som behövs!

Läs mer om kampanjen här.

Text: Sonja Dandenell