Extra mycket hejarop

Jag springer för stadsmissionen i Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton med 64 000 anmälda löpare till årets lopp den 23 maj. Göteborgs Stadsmission har varit med som förmånstagare för loppet sedan 2011. Men lönar det sig att vara med i den här typen av event? Och vad ger det egentligen?

Elisabeth Oesterich som är insamlings-och kommunikationschef på Göteborgs Stadsmission berättar att första året, 2011, var det cirka 320 löpare som sprang till förmån för dem. 2014 valde 1 300 löpare att springa för Göteborgs Stadsmission. Deltagare kunde också välja att springa till förmån för Clowner utan gränser eller Ågrenska. De som väljer att springa för en organisation betalar dubbelt så mycket i anmälningsavgift.

För oss är det här ett sätt att attrahera helt nya typer av givare. Givare som från början haft andra associationer till oss.

För Göteborgs Stadsmission är det viktigt att bredda synen på organisationen, och det här har också varit ett extremt bra sätt att bli synliga i sin målgrupp. Eventet har gett mängder av publicitet och Elisabeth berättar att det också har gett ringar på vattnet på flera olika sätt, exempelvis blir de tillfrågade om att vara delaktiga i andra event som håller på att byggas upp i stan.

Men när ska man då vara med på ett event?

Elisabeth svarar att för deras del har det dels handlat om att eventet stämmer överens med deras värdegrund och deras vilja att attrahera nya målgrupper. Det har också funnits en långsiktighet i engagemanget genom att det är ett återkommande event. Det har byggt både varumärket och relationer med deltagare. Göteborgsvarvet är dessutom ett extremt bra arrangemang som skapar förtroende.
– Vi har lokala ambassadörer som springer för oss, vi har många volontärer som hjälper till, vi pysslar om våra löpare lite extra. Vi har ett eget tält där alla kan samlas. Jag tror att ”våra” löpare är extra stolta och vi har extremt roligt dessa dagar, säger Elisabeth.

Organisationen har en person som arbetar halvtid med events. Göteborgsvarvet är förstås det största eventet, men de gör även en del mindre events som de hoppas ska växa med tiden.

Text: Annika Prine

 

Skärmavbild 2015-02-16 kl. 13.41.20
Några av Stadsmissionens annonser för Göteborgsvarvet.

 

Skärmavbild 2015-02-16 kl. 13.41.46 Skärmavbild 2015-02-16 kl. 13.42.13 Skärmavbild 2015-02-16 kl. 13.42.38

Läs mer om Göteborgsvarvet
Läs mer om Göteborgs kyrkliga stadsmission