
Allt fler organisationer använder film för att sprida sitt budskap. Flera undersökningar visar också att bildberättande på nätet är en uppåtgående trend. Här är fem tips för att komma i gång med rörlig media. Christofer Åhman, projektledare/filmproducent på Spoon delar med sig av sin kunskap.
- Ska vi göra film? Precis som med all kommunikation måste ni först fundera över om film är det bästa mediet för det ni vill åstadkomma. Sedan måste ni identifiera budskap, målgrupp, mål och syfte. Om syftet är att skapa uppmärksamhet genom er film så bör ni fundera vidare på vad ni har för intressanta ämnen i er organisation? Och går det att presentera ämnet på ett annorlunda och kreativt sätt? En film kan börja på ett oväntat sätt, man kan visa på motsatser och man kan gå emot fördomar. Man kan få tittaren engagerad genom att förvåna, chocka eller genom igenkänning. Använd humor, sorg, passion eller kärlek. Skapa starka känslor. Eller kanske vill ni skapa en utbildningsfilm, eller någon form av informationsfilm? Berätta er historia och bakgrund i rörlig form, eller som Läkare Utan Gränser – göra er årsredovisning delvis rörlig. Det är viktigt att identifiera syftet med filmen. Lägg mycket tid på research och manusskrivande – det är grunden till alla bra filmer!
- Göra själv eller anlita någon? Även om i princip vem som helst kan göra film i dag, bör ni först tänka efter om ni verkligen har den kompetens som behövs. Även om ni har en erfaren kommunikatör, så har kanske inte hen den kunskap som behövs för att klippa ihop en film så att den blir intressant. Och det är stor skillnad mellan att försöka skapa en film som man hoppas ska bli viral mot att ta fram en enkel utbildnings- eller informationsfilm, som kanske ska presenteras på er egen hemsida. Kanske kan ni ta in extern kompetens första gången ni vill testa att göra film. Lägg tid på att göra en grundlig brief, gör ett utkast till manus, men låt gärna någon med erfarenhet hjälpa till. Om ni har sett en filmkampanj ni gillar, ta reda på vilken byrå som utfört uppdraget – det är alltid bra att gå på referenser!
- Använd känslor och bygg en berättelse Vill ni testa att göra en film så kommer här några knep från filmvärlden. Ofta bygger filmberättande på en väl beprövad dramaturgisk modell. Filmens ton sätts i början där de första bilderna ger en ledtråd om vad som ska komma. Därefter gäller det att hålla kvar tittarna genom spänning eller ett påstående. En fördjupning följer, tittaren får veta mer om ämnet eller konflikten i filmen. Upptrappning, konflikten eller frågeställningen ställs därefter på sin spets. Klimax kommer med lösningen. I avtrappningen får alla känslor möta lugnet efter stormen. En bra filmidé eller story innehåller alla dramaturgiska element. En bra historia blir ointressant om händelseförloppet är som en dans på rosor. Människor vill känna igen sig, uppleva något eller se någon som de kan sympatisera med. Livet går upp och ner och innefattar både sorg, lycka, framgångar och motgångar. Glöm inte viktiga ingredienser som musikval och färgsättning.
- Tekniken Det har hänt mycket med tekniken de senaste åren. I dag finns relativt billiga kameror som är lätta att använda och som ger bra resultat. Ni kan komma långt med en smartphone eller en läsplatta, särskilt om ni använder stativ och extra ljudupptagning. Framförallt för informations- och utbildningsfilmer kan detta räcka. Bildkompositionen är viktigare än tekniken. Ett bra exempel är den svenska filmen ”Searching for Sugar Man” som vann en Oscar för bästa dokumentär. Delar av filmen är inspelad med hjälp av en iPhone och 8mm Vintage Camera, en app som kostar 15 kronor.
- Inspiration Låt dig inspireras av andra. På exempelvis YouTube eller Vimeo finns mängder av filmer, både amatörmässiga och professionella. På Bambuser finns många filmer som är filmade med mobilkamera. Vad har andra gjort som ni kan ta lärdom av? Prenumerera på några olika YouTube-kanaler. Det finns flera insamlingsorganisationer som har egna YouTube-kanaler.
Text: Peter Rehnfeldt