Filmens år – att använda film för ökad effekt

Filmbild

YouTube är en av de snabbast växande mediekanalerna i dag och varje minut laddas det upp ofattbara 100 timmar med videomaterial på YouTube.  Det är kanske inte konstigt att man pratar om 2014 som filmens år – även för frivilligorganisationer.

En allt vanligare metod när man jobbar med storytelling och content marketing är att använda film. Det är lätt att beröra människor genom rörligt material. Och via YouTube kan en film få enorm spridning i dag – trots relativt små budgetar. På bloggen Video insider skriver Mallory Russell om 2014 som året då flera frivilligorganisationer börjat arbeta med sitt varumärke i videoformat. Bara under de första tre månaderna har fem sådana kampanjer nått över 10 miljoner visningar. En orsak som hon ser är det ökade behovet av känslomässigt berörande innehåll.

På bloggen Visiblemeasures skriver Kate Cheney om tre ingredienser som har hjälpt sprida dessa framgångsrika kampanjer. Hon pratar om vikten av titlar som uppmärksammas, om att använda format som tittarna känner igen och att filmer som handlar om att hjälpa barn lätt blir virala. Barn överhuvudtaget engagerar människor, och hon tar upp några exempel som Emotional baby eller Charlie bit my finger, två YouTubefilmer med enorma mängder visningar.

SOS Barnbyar Norges film med pojken som sitter utan jacka på busshållplatsen släpptes i slutet av februari, och fick bara under första dagen över 4 miljoner visningar. Idag har antalet visningar klättrat till över 16 miljoner. Två veckor senare postade Rädda Barnen i Storbritannien filmen ”Most Shocking Second a Day”, som första dagen hade mer än 1,5 miljoner visningar och i dag har haft över 30 miljoner visningar.

Vad blir det då för resultat?

SOS Barnbyar har rapporterat att man fått in nära 400 000 dollar i gåvor för den Syrienkampanj som den norska filmen är en del av. Rädda Barnen hade efter bara 15 timmar nått halvvägs till sitt mål på 15 000 dollar.

Varumärke och viralt

En som just nu planerar att göra en kampanj med hjälp av film är Tomas Lindroos, insamlingsansvarig på Ersta diakoni. Ersta har som mål att de närmaste fem åren samla in över 300 miljoner till sitt nya sjukhus och till Lilla Erstagården. Idén till kampanjen kommer från pr-byrån StrandbergHaage som arbetar pro bono för att stödja insamlingsarbetet på Ersta. Efter ett besök på Lilla Erstagården presenterade de en idé om tre stycken filmer med det starka budskapet ”Alla har rätt till en vardag – även i livets slutskede”. De här filmerna innehåller alla ingredienserna: en stark titel, barn och ett lätt igenkännligt budskap – att visa vardagen.  Vi ringde upp Tomas för att höra lite mer om vad han säger om film som insamlings- och varumärkeskanal.

Vad tror du, blir det här det nya sättet för er att samla in pengar på?

”Vi arbetar ju inte så mycket med insamling från allmänheten. Vårt syfte med denna kampanj är främst att börja lyfta fram vårt varumärke och göra en mer medveten satsning på att öka kännedomen om Ersta och allt vi gör. Hur mycket insamling det kommer att generera får vi se, och då får vi fundera på hur vi ska fortsätta”, säger Tomas.

”Det som är bra med film är att man kan visa och berätta väldigt starka saker på kort tid, filmerna är bara 30 sekunder långa. Jag tror att vi som arbetar med insamling måste följa trenderna i samhället, och film är definitivt en sådan sak. Och sättet man tittar på rörlig media förändras snabbt. Man vill välja själv var, när och hur man kollar. Tv-reklam känns inte så aktuellt längre.”

Vad har ni gjort för att försöka göra kampanjen viral?

”Det är vår pr-byrå som planerat det mesta. Vi kommer att köpa klick på Facebook, men lägger ingen jättebudget på det. Sedan kommer vi att arbeta med bloggare, som vi hoppas ska sprida kampanjen åt oss. Och så vi själva förstås.”

Filmens år

Är det så att 2014 blir filmens år för alla som arbetar med insamling och att bygga ideella varumärken? Och måste man skaffa sig en YouTube kanal och börja jobba med film nu? Så här säger Jenny Holtare, ansvarig sociala medier på UNICEF Sverige:

– Vi har sett ett ökat intresse för engagerande innehåll och vi ser rörligt media som en självklar del att jobba med då.

Behöver man ha en egen YouTube-kanal?

– Det tycker jag absolut. För oss känns det mest naturligt att inte utveckla en egen kanal som vi behöver driva trafik till utan nyttja YouTube som redan är en etablerad kanal för att söka och titta på rörligt, säger Jenny Holtare.

Text: Annika Prine

Läs mer:

Videoinsider

Visiblemeasures

 

Se Ersta diakonis filmer här:

http://www.youtube.com/watch?v=MnPdhK6-ltg

http://www.youtube.com/watch?v=LZ5-yYqtzRs

http://www.youtube.com/watch?v=WTI5clPbs30