Genom åren har vi vant oss vid att Unicef är en organisation som gör såväl iögonfallande som framgångsrika kampanjer. Vem minns inte Henrik Schyfferts och Yohios sketcher där de försökte betala med likes, eller svettcyklarna på Gothia Cup där en svettmaskin omvandlade svett till vatten? Vårens Unicef-kampanj #försofia är den senaste i raden av framgångsrika kampanjer. Patos pratar med Andreas Eriksson, kommunikationschef på Unicef och ansvarig för kampanjen, för att få veta mer.
Kampanjidén
Upptakten till kampanjen kom från en önskan om att uppmärksamma barn i glömda katastrofer. Kampanjens bärande idé är att en fiktiv flicka som fått namnet Sofia får representera alla dessa barn.

– Vi ville uppmärksamma alla de barn som lever i katastrofer ingen talar om. Sofia fick bli symbolen för alla dessa barn, berättar Andreas.
Sofia är uppbyggd av bilder på hundratals barn. Hon är alltså inget riktigt barn, men hennes ansikte är genom moden teknik uppbyggt av foton på riktiga barn. Hela idén bakom kampanjen grundar sig i forskning som visar att människor behöver en individ att relatera till för att ett intresse skall väckas.
– Ofta pratar vi i katastrofer om tusentals, ibland miljontals, barn som är utsatta, och så stora siffror kan vara svårt att relatera till, menar Andreas.
Ofta behöver vi ett ansikte, en bild, för att bli berörda, för att vårt intresse skall väckas och för att vi skall kunna relatera
Så, hur har det gått?
Kampanjen har fått ett fint mottagande. Dels har den uppmärksammats en hel del i media både i Sverige och internationellt och dels har den bidragit till att skapa ett engagemang för Unicefs frågor. Dessutom har Unicef fått in en hel del nya så kallade Världsföräldrar, alltså månadsgivare.
Lärdomar
Unicef är på det stora hela nöjda med hur de genomfört kampanjen och skulle inte ändra något om de skulle göra kampanjen igen. Däremot skulle det vara intressant att berätta fler historier med hjälp av Sofia och kanske utveckla kampanjen ytterligare med fler filmer och enheter, tycker Andreas.
#försofia på export
På frågan om Unicef har något mer spännande att säga om kampanjen berättar Andreas att det är Unicef Sverige som står bakom kampanjen, och att de ganska tidigt blev kontaktade av sina brasilianska kollegor som ville adaptera kampanjen och översätta filmen med Sofia. Detta medförde att kampanjen uppmärksammades i en av Brasiliens största tv-shower med 30 miljoner tittare.
– Det var roligt och visade att kampanjen fungerar minst lika bra i andra delar av världen, avslutar Andreas.
Text: Karin Hallgren