
Swish är en betallösning i mobilen, som gör att du enkelt kan ”swisha” pengar från ditt konto till någon annans, och sedan ett år tillbaka även till en organisation. Fler och fler insamlingsorganisationer testar nu att använda Swish i sitt insamlingsarbete.
Patos pratade med Margareta Kolm på Frälsningsarmén om hur de har kommit igång med Swish och hur det har fungerat hittills.
– Vi tecknade upp oss för Swish i december och försökte dra lite nytta av det i vår julkampanj 2014. Sedan låg vi lågt med det några månader för att i mars/april börja arbeta mer strategiskt. Det är inga stora mängder gåvor vi får in ännu, vilket är bra eftersom vi fortfarande måste göra en del handpåläggning.
Innan Frälsningsarmén tecknade upp sig för ett avtal träffade de några olika banker och valet föll på Nordea av några anledningar.
Dels handlar det om Swishappen, säger Margareta. – Vi är några stycken som direkt/löpande får notiser i våra mobiler om inkomna swishbetalningar. Från Swishappen går det att skicka tack eller en fråga direkt till givaren (om någon till exempel vill ha en minnesgåva, men lämnat för lite information). Nackdelen är att tacket ser ut att komma från den enskilda handläggarens mobilnummer och inte från Frälsningsarmén, vilket gör att vi inte än utnyttjar möjligheten i så stor utsträckning. En neutral mobil skulle självklart lösa det, men någon skulle ändå behöva sända SMS manuellt, då det ännu inte finns någon automatik hos Nordea med push-SMS.
Hon fortsätter: – Vi får dessa gåvor i samma filer som övriga betalningar varje dag. I dessa så kallade Total In får vi, utöver beloppet, namn och telefonnummer samt meddelandetext. Nackdelen är det manuella arbetet i att matcha givaren mot eventuell befintlig post i databasen. På sikt när inflödet av gåvor ökar måste vi fundera på en bättre lösning. Den kan eventuellt komma när Swish utvecklas för webbhandel.
– Vi har testat Swish på webben (inklusive Facebook) och i annonser men även som en rad i våra insamlingsbrev som alternativ till inbetalningskortet. Vi ser ganska omedelbar respons nästan varje gång vi har haft annons/banner/puff ute.
– I våras gjorde vi ett test med annonser både digitalt och i print med olika kodord. Och i denna lilla mängd har båda typerna fungerat ungefär lika bra.
Vi ser att en puff på vår facebooksida omedelbart ger gåvor. Det blir en mer ögonblicklig respons än vi ser på ”vanliga” annonser.
– För oss är det viktigt att erbjuda Swish för att nå en ny målgrupp av givare. Av de som swishar till oss är 56 % helt nya givare och vi har dessutom nått en helt ny målgrupp med unga givare. Det är sällan vi får gåvor via inbetalningskort från 18-25-åringar, däremot kommer de via Swish. Vi får även procentuellt fler nya givare i 30-40-årskategorien den vägen. Det enkla och snabba i Swish tror vi är nyckeln i den frågan.
– Swish arbetar på att få fram ett API, applikationsprogrammeringsgränssnitt, för webbhandel och det tror vi kommer vara en mycket bra kanal framöver, avslutar Margaretha Kolm.
Om Swish
Swish startade som ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. Idag är 10 banker anslutna. Varje bank ansvarar själva för att utforma erbjudandet, villkor och avgifter. Något kontor för Swish finns inte, utan utveckling sker med representanter från respektive bank. En gemensam reklambyrå, The World Loves, sköter marknadsföringen.
Per Ekwall på The World Loves berättar att det går bra för Swish för företag, det är drygt 30 000 företag, föreningar eller organisationer anslutna till tjänsten. 3,3 miljoner privatpersoner är nu anslutna till Swish och Swish växer med ca 150 000 nya användare varje månad.
Anslutna organisationer med 90-konton finns på en gemensam lista
Text: Annika Prine