Med egna insamlingar sätter givare en personlig prägel på sitt insamlingsinitiativ – ett önskemål som blir allt vanligare inom sociala medier. Men trots fördelarna med en ökad insamlingspotential och värdefull kontakt med nya givare är det långt ifrån alla organisationer som erbjuder denna möjlighet.
Med enkla lösningar når din organisation ut till nya givare inom en vecka. Först och främst krävs en anpassad digital plattform. Här finns olika alternativ.
1. Bygg en insamlingsplattform på den egna webbplatsen.

Man bygger en egen plattform. Det här lämpar sig bäst för lite större organisationer med förväntat höga insamlingsbelopp. Det finns också färdiga plattformar som kan integreras på den egna webbplatsen.
– Vi ville ha en skräddarsydd lösning som passade just oss, och som vi kunde integrera med vårt CRM-system på det sätt vi ville. För oss var det ett bra alternativ, säger Lotta Sydäng-Melin, insamlingsansvarig på Neuroförbundet.
Fördelar: Ingen rörlig kostnad tillkommer och tekniken skräddarsys efter organisationens behov.
Nackdelar: En anpassning av organisationens webbplats tar lång tid att utveckla och kan innebära stora investeringskostnader. Dessutom tillkommer kostnader för uppgraderingar och löpande tekniskt underhåll.
2. Ingå ett partnerskap med företag som erbjuder en plattform
Det finns flera företag som erbjuder tjänster för insamling online. Betternow, Charity Storm och Inspons är några exempel.
Fördelar: Ett enkelt, snabbt och billigt sätt att komma igång. Plattformen hålls uppdaterad i takt med att företagen hela tiden utvecklar sin produkt. Vissa företag har dessutom avtal med olika evenemang vilket kan ge en extra skjuts åt marknadsföringen.
Nackdelar: En procentuell avgift på det insamlade beloppet (ca 7,5-10 procent) tillkommer, men vissa företag erbjuder avgiftsfrihet vid stora gåvor. Var nivån ligger är bra att veta inför valet av företag.
– Det kan vara bra att finnas med på några externa plattformar också, det gör vi. Dessa marknadsför vi inte på vår egen sida, för där vill vi att givarna använder vår plattform. Det är ju inne att själv starta egna insamlingar vid en högtid, istället för en födelsedagspresent eller i samband med en tävling, säger Lotta Sydäng-Melin.
Och sen då?
När plattformen är redo att användas återstår att uppdatera organisationens webbplats med en länk, text och bild. Med genomtänkt marknadsföring ökar chansen till att insamlingen blir en succé, och här finns det lika många strategier som insamlingsorganisationer. Ett framgångsrikt sätt är att jobba med ambassadörer, det vill säga kända personer som agerar förebilder genom att starta en egen insamling.
Arbeta också aktivt med de givare som startar ”egna insamlingar”. Kontakta dem personligen för att tipsa om hur de kan sprida sin insamling, blogga om och pusha för deras insamlingar på Facebook och på Twitter. Sociala medier ger ofta positiv effekt direkt.
– Jag kommenterar alla insamlingar som startas och önskar dem lycka till, det är kul när man ser att det resulterar i fler kommentarer, gillamarkeringar och pengar. Men det är viktigt att ha en balans så inläggen inte blir för många och upplevs som spam, säger Lotta Sydäng-Melin.
Text Alice Helleday