Egna insamlingar blir allt vanligare

FRII, Peer-to-peer, egna insamlingar

Det sköter sig inte självt, utan kräver en del vårdande för att bli framgångsrikt. Men det skapar samtidigt oanat engagemang och lyfter kreativiteten hos människor. Peer-to-peer eller ”egna insamlingar” som vi oftast kallar det i Sverige utvecklas i rask takt.

Sluta snusa, springa, hoppa fallskärm, äta veganskt i en månad. Utmaningarna är många på Röda Korsets sida för ”egna insamlingar”. På Barncancerfondens sida kan man hitta egna insamlingar som gett allt från några kronor till över miljonen. Det sägs att peer-to-peer-insamling är ett av de snabbast växande sätten att samla in pengar på i dag. Människor vill vara involverade och engagerade i insamling på sitt eget sätt, de vill använda sina egna nätverk och gärna koppla det till en aktivitet eller utmaning.

Himanshu Sareen bloggar på Huffington Post om att de 30 största peer-to-peer programmen i USA omsatte 1,57 miljarder USD under 2015. Han skriver att ”människor älskar att samarbeta kring goda ändamål, framför allt när det ingår någon form av interaktion och de kan vara mer aktivt involverade. Det är därför ett initiativ som ALS Ice Bucket Challenge har blivit så stort.”

Man kan ju tänka att det är en smart idé att få andra att ”göra jobbet” åt en, men organisationer som testat att erbjuda sina givare att starta egna insamlingar börjar inse att det krävs både strategier, stöd, tid och tålamod för att få i gång insamlingarna. Det behövs även support och stöd under tiden som insamlingen pågår. Men lägger man lite tid på det så kan det också bli framgångsrikt.

Vid två stickprover gjorda av FRII hade 2013 cirka 2 av 10 insamlingsorganisationer möjligheten för givare att starta egna insamlingar. Två år senare var det cirka 8 av 10. Det kanske snart är dags att mäta hur mycket pengar det blir genom egna insamlingar i Sverige?

Vill du få mer inspiration om peer-to-peer fundraising? Här nedan kommer några länktips. Kom också ihåg att titta på andra organisationers webbsidor för egna insamlingar. Eller varför inte inspireras av hur entreprenörerna gör, läs till exempel om Daniel Daboczy som startat crowdfundingsajten Funded-by-me.

Läs mer om Peer-to-Peer fundraising här:

Donordrive Fundraising report

Text: Annika Prine