Innovation – att göra det stora i det lilla

Det bästa förnyelsearbetet sker i små men ihärdiga steg och genomsyrar hela organisationen. Det menar Lucy Gower, innovationskonsult med lång erfarenhet av den brittiska ideella sektorn.

Enligt Lucy Gower sker innovation i små, konkreta åtgärder i det dagliga arbetet och inte i större omorganisationer som ställer en verksamhet på ända.

Lucy Gower, innovationskonsult
Lucy Gower

– Förändring handlar om att ifrågasätta det man gör i det dagliga arbetet. Om världen är i konstant förändring och man själv fortsätter att göra saker på samma är det inte säkert att det kommer att fortsätta fungera.

Det Lucy Gower lär ut är allt från mindre knep för att bryta ner mönster på en arbetsplats – att byta kontorsplatser, hålla korta möten på stående fot eller att be anställda att varje dag ägna arbetstid åt att lära sig något nytt – till tanken hon menar ligger till grund för all förnyelse: en tydlig uppfattning om varför organisation måste utveckla sin verksamhet.

Man måste vara tydlig. Handlar det om omsättning, om att locka nya givare? Om någon vill åstadkomma förändring måste det finnas en god anledning till det.

Hon menar att insamlingsbranschen måste ha ett större patos när det kommer till att locka givare. Inte ens i Storbritannien – där insamlingsreklam skildrar såväl våldtäkter som barn som dör till följd av rattfylleri – är insamlingsbranschen tillräckligt känslosam när den ber om gåvor.

Men personliga berättelser kan sitta långt inne. Lucy Gower berättar att vårdpersonalen på det brittiska barnhospicet Claire House var skeptiska till att be patienternas anhöriga berätta om sina familjetragedier. Då hjälpte det att vara särskilt tydlig med berättelsernas syfte: att samla pengar till organisationens arbete.

– Faktum är att om man ger familjerna möjligheten att dela med sig av sina berättelser och förklarar varför det är viktigt så vill många gärna hjälpa organisationen – och det är ofta dessutom en stor lättnad för de anhöriga att få berätta, säger Lucy Gower.

Hennes budskap är att målet med en organisations arbete ska vara tydligt kopplat till det dagliga arbetet – och att förändring måste ske i alla delar av organisationen, varje dag.

Det är lätt att prata och visionera om förändring och nytänkande. Men konferensens baksmälla är nog många bekant med. Dagarna efter övergår föreläsningarnas inspiration och förnyelsekraft i arbetsplatsens välbekanta rutin. Den revolution i det lilla som drömdes upp under livliga diskussioner visar sig betydligt svårare att genomföra.

Den sortens baksmälla är Lucy Gowers främsta fiende. Som innovationskonsult ska hon se till att viljan att förändra inte stagnerar.

Det är svårt eftersom folk tycker att förändring är rätt svårt. Förändring är någonting okänt som man kan vara rädd för.

– Efter en workshop ber jag folk lova att förändra en sak och jobba i par så att det finns någon som några veckor senare kan kolla om de har förändrat den saken.

På så vis kan inspirationen segra över konferensbaksmällan och leda till ett varaktigt innovationsarbete.

– Om alla som kommer till mina workshops eller konferenser tog någonting med sig därifrån och förändrade något skulle vi tillsammans kunna hitta nästa stora grej, säger Lucy Gower.

Men hon medger också att just ”nästa stora grej” är en farlig floskel.

– Folk talar ofta om det – men man måste få ordning och reda hos sig själv först. Prioritera inte nya projekt innan du har allt det grundläggande på plats. Det är lite lustigt, för det budskapet är nästan tvärtemot innovation.

Text: Sven Carlsson