Ishinken – bara en kul grej eller en insamlingssuccé?

The ALS Ice Bucket Challenge

Den kan nog inte ha undgått någon – The ALS Ice Bucket Challenge. Internet svämmar nästan över av filmer med människor som häller isvatten över huvudet för att skapa uppmärksamhet kring den neurologiska sjukdomen ALS.

Men har det verkligen genererat någon ökad insamling till förmån för forskning eller är det bara en kul grej, alltihop? Jo, nog går det bra – den amerikanska organisationen ALS Association, som under perioden 29/7-25/8 2013 samlade in 2,5 miljoner dollar, samlade under samma period i år in hela 79,7 miljoner dollar.

Även i Sverige lämnar isvattnet avtryck. Hjärnfonden och Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning har på bara en vecka samlat in en miljon kronor. Även för Neuroförbundet innebär Ice Bucket Challenge ett ordentligt uppsving, mycket tack vare att organisationen dragit igång en egen variant av utmaningen.

”Vi har fått fantastiskt mycket medial uppmärksamhet genom det här”, säger insamlingschef Lotta Sydäng-Melin, och fortsätter: ”Vi räknar självklart inte med att kunna nå de fantastiska siffror som man gjort i USA, men vi kan väcka engagemang och sprida information om en grym sjukdom som drastiskt ritar om kartan för de som drabbas av den. Vi märker av ett uppsving i våra insamlingssiffror, och är enormt glada för alla bidrag som kan gå till framtidens forskning om sjukdomen.”

Vill du också vara med? Anse dig härmed utmanad! Gå in på Neuroförbundet eller Hjärnfonden och läs mer.

Text: Sonja Dandenell

Här kan du läsa mer om resultatet av kampanjen.