Jakten på den perfekta plattformen

FRII får många frågor från människor som har idéer om hur de skulle kunna hjälpa till att öka givandet till viktiga och goda ändamål. Oftast handlar det om att man vill bygga en plattform för att samla alla organisationer som allmänheten kan skänka gåvor till.

Det är många organisationer som konkurrerar om givares pengar, och det finns många viktiga ändamål. Det finns också många olika anledningar till varför människor skänker pengar. Gåvor är sällan ”top-of-mind” hos givare, och därför måste insamlingsorganisationer vara närvarande på olika sätt i flera olika kanaler. Digitaliseringen skapar också många nya sätt för insamlingsorganisationer att få gåvor på, men organisationerna själva har inte alltid möjlighet eller råd att utveckla nya metoder. Och det är detta andra uppmärksammat. FRII får regelbundet frågor från människor som har en idé om hur de vill bidra till att förenkla gåvogivandet genom att använda sin kompetens inom olika områden.

Oftast handlar det om att bygga en plattform för att samla alla organisationer som man kan skänka gåvor till. För insamlingsorganisationerna är detta både på gott och ont. Visst är det bra att synas på flera ställen, men plattformen riskerar också att bli ytterligare en ”mellanhand” som behöver ta ut en transaktionsavgift för att förmedla gåvan vidare. Det tar också tid och resurser att finnas med på fler olika ställen, då organisationen behöver anpassa budskap och innehåll. Och hur säkerställs det att pengarna verkligen kommer fram från dessa plattformar? För givare kan det verka bra, men de är oftast inte medvetna om de extrakostnader arbetet kan innebära för organisationerna. Samtidigt kan det vara bra för de mindre organisationerna som inte själva har råd med en egen plattform, eller om plattformen är riktigt duktig på marknadsföring – och på att hitta nya givare!

Pennybridge

Daniel Bergqvist, Pennybridge
Daniel Bergqvist, Pennybridge

En som har startat en sådan plattform för givande är Daniel Bergqvist på Pennybridge. På Pennybridge kan man välja mellan ett antal organisationer, lägga upp en månadsgåva, och därefter fördela sin gåva mellan olika organisationer. Idén till Pennybridge fick Daniel efter att själv ha arbetat i ideell sektor, men också utifrån sin långa erfarenhet av sälj och marknad.

Jag ville kombinera mina erfarenheter av sälj och marknad, och mitt engagemang för att bidra till en bättre värld.

– På Pennybridge drivs vi av perspektivet av att få göra gott genom att hjälpa befintliga organisationer att samla in mer pengar. Det jag underskattade när vi startade var branschens förtroende för oss som plattform och hur lång tid det tar att bygga relationer till insamlingsorganisationerna. Först nu efter fyra år har vi svarta siffror i vårt bokslut, konstaterar Daniel Bergqvist.

Pennybridge är enligt Daniel finansierat med ”blod, svett och eget kapital”. Men de har även fått bidrag från Almi, Vinnova och Länsstyrelsen för att starta Pennybridge. Man har också fortsatt utveckla tekniken i bolaget, bland annat med ett eget gränssnitt (API), och man hoppas kunna använda plattformen också i samarbete med andra företag.

En annan plattform som lanseras under våren är Target Aid. Target Aid sägs bli en helhetsplattform för crowdfunding, där insamlingsorganisationerna kostnadsfritt kan lägga upp sina specifika projekt och mottagare. Idén är att göra det tydligt för givarna hur mycket pengar som behövs för att genomföra ett projekt, och att man som givare ska få återkoppling på när pengarna används och projektet kan genomföras. När givarna donerat till sitt projekt kan de sprida det vidare via sociala medier.

Target Aid

Idén till Target Aid kom från Nicholas Richards som har en lång bakgrund inom media och betallösningar. Target Aids finansiärer är investerare med filantropisk ådra och i organisationen finns bland annat erfarenhet från Google, online-gaming och konsument- och köpbeteende. Target Aid bygger enligt egen utsago en ”plattform för att släppa loss kraften i gräsrotsfilantropin”.

Mirjam Johansson, verksamhetschef på Target Aid
Mirjam Johansson, Target Aid

– Vår målgrupp är främst de som vanligtvis inte ger. Vi tror att det finns många som inte ger för att de inte kan hitta det ändamål som de brinner för – de som vill finansiera ett specifikt ändamål eller projekt och som vill se vilken effekt deras pengar har. De vill dessutom kunna följa ett projekt från start till slut, säger Mirjam Johansson, verksamhetschef på Target Aid.

På Target Aid ger man i första hand engångsgåvor. Organisationer lägger upp tydliga projekt som behöver finansiering på Target Aids webbplats. Givaren söker därefter på specifika projekt eller ändamål, men det kommer också att bli möjligt att söka på till exempel länder.

Vi tror att människor blir mer generösa när de får ge direkt till ”sitt” ändamål.

– Vår största utmaning nu är att få allt klart i tid till Nordens största insamlingskonferens, Insamlingsforum, fortsätter Mirjam Johansson.

Att använda olika typer av plattformar och engagera människor på olika sätt för att samla in pengar blir alltså allt vanligare. Förutom externa plattformar har många organisationer också egna plattformar på sina egna webbsajter där givare själv kan starta en insamling. Men har vi sett den perfekta plattformen för givande än? Nej, sannolikt inte.

Text: Annika Prine