Julklapparna till den som har allt!

Paket ideell julklapp

Det är fler som vill ha än som tänker ge en julklapp som är en gåva till en ideell organisation. Vad ger man till den som har allt?

Varje år är det samma visa, vad ska jag köpa för julklappar? Vad ger jag till den som har allt?

Julen är en tid för gåvor, men varför måste vi köpa saker? Konsumera mera? Det är svårt att gå oberörd inför handelns intensiva påverkan, nya ”shoppingdagar” som Black Friday och Cyber Monday, en e-handel som rullar som tåget och att det bara blir enklare och enklare att handla.

Men det är enkelt att ge gåvor till ideella organisationer också och självklart ökar även givandet till ideella organisationer i juletider. Men hur får vi fler att börja tänka på att ge en julklapp till nära och kära i form av en gåva till en ideell organisation, som ett alternativ i juletider? Och vill man ha en ideell julgåva? Det var några av de funderingar som FRII hade när Novus återigen ombads att ställa lite frågor kring givandet i juletider.

Precis som förra året är det fler som säger sig vilja ha en ideell julgåva än de som tänker ge en. 34% av respondenterna vill ha en ideell julgåva. Medan bara 21% säger att de faktiskt ska ge en julklapp som är en ideell julgåva. Oavsett om man tycker det här är bra eller dåliga siffror så är det ett faktum att det är fler som vill ha än de som tänker ge. Kan det vara så att man är osäker på om mottagaren skulle uppskatta en ideell julgåva? Eller att man helt enkelt inte tänkt på det som ett alternativ?

Mamma är fortfarande den som man helst ger en ideell julklapp till, 21% svarar att mamma får den ideella julklappen.

Ideella julklappar Novusundersökning
Från Novus undersökning 2017.

Vem tänker du ge din ideella julklapp till?

Text: Annika Prine

FRII har samlat alla sina medlemmars julgåvor här >>