Kom i gång med sms-betalningar

FRII ge gåva via SMS Illustration: Anna Tribbler

”Ge en gåva via sms” blir ett allt vanligare sätt att be om stöd från sina givare. Men hur? Vi tog hjälp av Ulrika Runge, projektledare på kommunikation och insamling på Rädda Barnen, för att visa hur din organisation snabbt och lätt kommer i gång med sms-betalningar.

1. Hitta engagemanget

Att använda sms är särskilt gynnsamt för att enkelt få in spontana gåvor. Vid katastrofer ökar bidragen via sms markant, men det viktiga är att skapa engagemang. Koppla ihop uppmaningen om sms-bidrag med en kampanj eller något annat som engagerar. Man kan också ha månadsgivare på sms. Maxbeloppet för givaren är 500 kr.

2. Hitta en bra aggregatör

Alla sms-betalningar går via WyWallet, operatörernas (Tele2, Telenor, Telia och Tre) gemensamma betalningstjänst. Som organisation jobbar de flesta ihop med en aggregatör, en teknikleverantör som sköter det tekniska och kontakten med WyWallet. Det finns många på marknaden, du hittar några i listan längst ner i texten. De passar olika bra för olika organisationer, och har olika villkor vad gäller kostnad och vad de erbjuder, så jämför noga innan du väljer. Din organisation kan få ett eget telefonnummer som sms:en skickas till, eller så får du dela med andra organisationer. Tänk på att din organisation både betalar en avgift till aggregatören och en procentsats på bidraget till WyWallet.

3. Ta fram nyckelord

Nyckelordet är vad som styr hur stor summa som skänks. Du kan välja olika nyckelord för olika kampanjer eller tillfällen, men se till att ha med summan i ordet. KRIG50, HIV150 är exempel på tydliga nyckelord.

4. Var tydlig

Formulera vad det innebär för givaren att skänka via sms. Kunden betalar via sin mobilfaktura, vilket ofta ger en viss trygghet till givaren. Har man en företagstelefon eller ett kontantkort behöver man däremot ladda ner en app från WyWallet. Åldersgränsen är 16 år.

5. Formulera ett tack

Att givaren får ett tack för sitt bidrag är superviktigt. Formulera ett tydligt sms och ta med namnet på din organisation och även summan som skänkts. Till exempel ”Tack för att du skänkt 100 kronor till Rädda Barnen”. Din aggregator ser till att tack-sms:en skickas automatiskt.

6. Ta hem givarna

Glöm inte att göra en plan för dem som skänkt pengar, kan du få dem att ge igen? De lagras hos din aggregatör och är lika betydelsefulla som de givare som använder postgiro eller andra betalningssätt. Du måste dock följa personuppgiftslagen.

 

Text: Elsa Larsson