Vilken biståndsorganisation vill inte få till ett långsiktigt, bra företagssamarbete? Gärna med mycket pengar, tillsammans med ett trovärdigt och starkt varumärke, utan att styras eller påverkas.
I andra änden sitter en direktör och värderar hur en del av företagets profit ska bli till goodwill och stolthet för ägare och medarbetare. Helst ett specialdesignat, unikt projekt naturligtvis. Företaget vill lotta ut personalresor på julfesten, åka dit och skaka hand med förmånstagare, ta några känslosamma bilder för årsredovisning och hemsida. Förtagets öppna hjärta ska lysa rött för både kunder och leverantörer.
Företagssamarbeten är som den gamla Björn Skifs-låten: Härligt, härligt, men farligt, farligt! Förväntningar krockar, missförstånden blir många och speciallösningar riskerar att bli konstlade, ineffektiva och i värsta fall moraliskt tveksamma. Ändå försöker vi alltid få till det, vi vill vara en naturlig del av näringslivets CSR-lösningar. Vem vill säga nej till pengar som skänks för ett gott syfte?
För mig har dessa grubbleriet än så länge gett mig två insikter. För det första: Företag är också människor! Jag minns när ett energibolag sponsrade Erikshjälpens partner i Bangladesh med ett antal solpaneler. Denna utrusning visade sig vara totalt avgörande för att ett gäng unga flickor på den avlägsna landsbygden skulle kunna fortsätta gå i skolan en bit upp i tonåren.
Projektledaren förklarade att solpanelen förlängde tjejernas skolgång, och det kunde vara skillnad mellan liv och död. Utan skola skulle flickorna giftas bort som 13-åringar. De skulle bli gravida innan kroppen var redo, och riskera att dö i barnsäng. Med tre, fyra år längre skolgång var förutsättningarna mycket bättre.
Jag insåg att företagets solpaneler var något mycket viktigare än ett CSR-projekt, och jag ringde upp företagets marknadschef för att berätta och tacka. Det slutade med att vi båda satt och grät i telefonen.
För det andra. CSR bör vara en relation. Egentligen finns ingen anledning till skuggboxning, där man å ena sidan vill ha pengar utan att påverkas. Å andra sidan vill ha valuta och goodwill för det man investerar.
Låt förutsättningarna vara tydliga, och ta chansen att utbilda varandra. Se till att ni som organisation lär er om de företag ni har samarbeten med. Och se till att de lär sig om er, om er utvecklingssyn, om förutsättningarna till ett gott hållbart bistånd. Varför inte utbilda i modern biståndskunskap?
Med rätt förutsättningar ökar möjligheterna till det långsiktiga CSR-samarbetet.
Daniel Grahn, Generalsekreterare Erikshjälpen