1,18 miljarder till förmånstagarna

Postkodlotteriet delar ut 1,18 miljarder till förmånstagarna

Svenska PostkodLotteriets årliga överskott har delats ut och i år fick två nya förmånstagare vara med och dela på pengarna. Ett antal specialprojekt, där 14 förmånstagare fick dela på 100 miljoner kronor, uppmärksammades särskilt.

Den 3 mars var det dags för den årliga utdelningen av PostkodLotteriets överskott. Nästan 1,18 miljarder – vilket är det största överskott som PostkodLotteriet någonsin genererat – fördelades mellan de 53 förmånstagarna, varav Vi-skogen och Fairtrade Sverige är nytillkomna. Patos ställde några frågor till Katarina Andersson, insamlingschef på Vi-skogen.

Grattis till att ni blivit förmånstagare till Svenska PostkodLotteriet!
– Tack! Det känns jätteroligt och det innebär att vi kan plantera fler träd som minskar fattigdomen och förbättra miljön kring Victoriasjön i östra Afrika, säger Katarina Andersson.

Vad blir det för effekt av dessa pengar?
– Pengarna kommer att användas till att stödja ännu fler människor att plantera träd i Rwanda, Kenya, Tanzania och Uganda där Vi-skogen arbetar. Träden ger ökad tillgång till mat, större inkomster och skydd mot klimatförändringarnas negativa effekter. Dessutom kommer pengarna användas i vårt arbete med ökad jämställdhet i regionen. Ökad jämställdhet betyder minskad fattigdom.

Utöver sitt basstöd delar PostkodLotteriet även ut pengar till specialprojekt som förmånstagarna får söka pengar till. Man arbetar med olika teman från år till år, och i år var temat; Bättre liv – för människors hälsa och välbefinnande. 14 förmånstagare fick dela på totalt 100 miljoner kronor till olika hälsoprojekt.

En av dessa var Stiftelsen Nordens Ark med ett projekt i Bohuslän där man kommer att ha utomhuskurser i djur och natur för brukare och vårdare med särskilda behov. Parkens VD Lena M Lindén berättar hur de sedan 2011 har jobbat med en eko-park, där de förvandlat cirka 250 – 300 hektar produktionsskog till betesmarker, slåtter, ängar och ekbackar. De har fått både EU-medel och regionala medel för att genomföra förändringen med att ställa om skogsmarken till ett biologiskt rikare strövområde med vandringsleder bland betande djur.
– Det är fantastiskt att se den biologiska mångfalden öka när man öppnar upp markerna, frön som legat 20-30 år i markerna börjar gro när de får ljus, säger Lena M Lindén.

Viss del av parken är anpassad så man ska kunna ta sig fram med rullstol. Bland annat finns det en vandringsled med fantastisk utsikt. Nordens Ark fick inte riktigt så mycket pengar som de hade sökt, men fem miljoner kronor – cirka 25 procent av det de sökte – räcker till att komma igång. Nu börjar de utbilda brukare och även vårdare i kunskap kring hur man rör sig i naturen.
– All forskning visar att det är en läkande process att vara ute i naturen, och den processen vill vi hjälpa till med, avslutar Lena M Lindén.

Text: Annika Prine

Besök Nordens Ark

Specialprojekt

Bättre liv – för människors hälsa och välbefinnande
Följande förmånstagare fick dela på 100 miljoner till olika hälsoprojekt.

Amnesty, Nätverk mot Tortyr – hälsa och välbefinnande för riskutsatta människor i Nigeria
Beviljat belopp: 7,5 MSEK

Astma- och Allergiförbundet, Ökad hälsa genom Empowerment
Beviljat belopp: 5 MSEK

Barncancerfonden, Ökad fysisk och psykisk hälsa för ungdomar som har haft barncancer
Beviljat belopp: 7,5 MSEK

FUB, COME TOGETHER CONCRETE
Beviljat belopp: 5 MSEK

Hand in Hand, Creating a Women’s Health Movement in India: for better lives for women and their families
Beviljat belopp: 5 MSEK

Kvinna till Kvinna, Afya Bora (Good health in Swahili)
Beviljat belopp: 9 MSEK

Läkare Utan Gränser, Patientnära vård mot hiv/aids
Beviljat belopp: 9 MSEK

Naturskyddsföreningen, Pretty nasty?
Beviljat belopp: 8 MSEK

Nordens Ark, Djur & Natur- utomhuskurser för vårdare och brukare med särskilda behov
Beviljat belopp: 5 MSEK

Operation Smile, Ge Madagaskars befolkning tillgång till säkra operationer!
Beviljat belopp: 6,6 MSEK

Plan Sverige, Förbättrat skydd, psykosocialt stöd, utbildning, hälsa och nutrition till barn drabbade av Ebola i Guinea, Liberia och Sierra Leone
Beviljat belopp: 10 MSEK

Reumatikerförbundet, Artroskollen – en upplysningskampanj från Netdoktor och Reumatikerförbundet
Beviljat belopp: 2,4 MSEK

Svenska Röda Korset, Från usch till resurs – sanitetslösningar i katastrofer
Beviljat belopp: 10 MSEK

Star for Life, Mobila kliniker
Beviljat belopp: 10 MSEK