
På senare år är det fler och fler personer som väljer att ge en gåva till en ideell organisation som ett alternativ till de mer traditionella julklapparna. De skänker en get, ett träd, ett skolpaket eller kanske ett myggnät till den som redan har allt. Själva klappen går dock till någon som verkligen behöver den, till någon som långt ifrån har allt. En julklapp som sprider glädje i många led.
Häromveckan pratade jag med en journalist om just den här typen av julklappar. Hen frågade då hur man som givare kunde vara säker på att pengarna verkligen gick till en get och att det inte försvann en massa pengar till annat. En inte helt ovanlig fråga. Jag förstår att man som givare gärna vill ge till något konkret. Men för att det konkreta ska göra nytta krävs det att en hel del annat finns på plats. Det handlar inte om pengar som försvinner till annat. Det är pengar som används för att gåvan ska göra mesta möjliga nytta. Bakom geten ligger en massa arbete. Det handlar om kunskap och erfarenhet men också om logistik och olika system och processer.
Det är såklart att det inte låter så spännande att vara med och bidra till logistik och processer.
Men det är ingredienser som är nödvändiga för att geten verkligen ska göra skillnad. När man skänker en get är man med och finansierar det bakomliggande arbetet. Pengarna försvinner inte, de säkerställer att geten som skänks hamnar rätt och gör mesta möjliga nytta.
Sen har vi ju det här med administration- och insamlingskostnader. För där tycker många givare att det försvinner pengar. Många vill att deras pengar ska gå oavkortat till ändamålet. Och jag förstår. Men jag önskar att vi kunde se det i ett större perspektiv. Jag tror inte på tomten, men om jag skulle skriva en önskelista så skulle en av mina önskningar vara att vi kunde sluta prata om administrationskostnader som ett nödvändigt ont. En viktig del av administration handlar om att skapa ett tryggt givande. Det handlar om uppföljning, granskning, rapportering och transparens, så att du som skänker vet vad organisationen gör och vad verksamheten leder till. Det handlar om att skapa långsiktigt hållbara organisationer, med en uthållighet att kämpa tills problemen i världen är lösta. Vi ska inte sluta hålla nere kostnaderna för administration och insamling. Givarnas pengar ska hanteras med största respekt och ansvar. Men jag önskar – inte från tomten, utan från alla er som är med och ger – att vi kunde skifta fokus från kostnader till resultat. Att se vilka olika resurser som krävs för att förändra vår värld till det bättre.
Sen önskar jag mig en sak till. När det är klart vilka som vinner nyvalet den 22 mars hoppas jag att den regeringen bjuder in till dialog om avdragsrätt för gåvor. Den nuvarande regeringen vill ta bort den. Med Alliansens budget, som gäller för 2015, är den kvar. FRII vill också ha avdragsrätten kvar, men i mycket mer utvecklad form. Det står väldigt högt upp på önskelistan.
Sist men inte minst önskar jag dig en riktigt god jul.
Maria Ros Jernberg
Generalsekreterare, FRII