
Man blir lätt fascinerad, intresserad, varm i hjärtat och helt betagen av fenomenet Musikhjälpen. Att musik kan vara förenande, glädjande, inspirerande, engagerande och mycket mer, det känns nog igen av oss alla. Musikhjälpen har tagit det längre än så, ungefär 150 miljoner kronor har samlats in under de dryga 1000 timmar som glasburen varit bemannad.
Ursprungsprogrammet heter Serious Request och skapades av en nederländsk radiostation 2004. I Sverige startades det upp för första gången 2008 under namnet Musikhjälpen med SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen som huvudorganisatörer. Det sändes första året från Gustav Adolfs Torg i Malmö med insamlingstemat ”67 miljoner flyktingar behöver din hjälp”. Den insamlade summan stannade då på drygt 3 miljoner kronor. Så här har det sett ut därefter:
Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter upp en undanskymd humanitär katastrof. Konceptet bygger i stora drag på att tre kända programledare bor i en glasbur för att sända radio och tv dygnet runt i sex dagar, sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger i huvudsak på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet. Men många galna, härliga och fullständigt briljanta engagemang startas också, påhejat av programledarna.
Vi har 144 timmar på oss att höja kunskapen om det aktuella temat för året.
”Vi vill också att programledarna ska vara med och göra den resan under veckan – de ska vara nyfikna när experter på ämnet kommer på besök, och föra ut den kunskapen till oss utanför buren”, fortsätterprojektledaren Roger Frisk. Programledarna peppar folk att samla in pengar på olika sätt. Allt från förskolegruppen som har pantat burkar, sålt fika och skänkt sina julklappspengar till människor som paddlar, eller går, mellan städer. Många utsätter sina kroppar för helt galna grejer för att samla in pengar och kanske är det just det som gör det hela så härligt och engagerande. Det spelar ingen roll om man är 5, 15 eller 75 år, man väljer själv att vara med och delta, lyssna, engagera sig.
Engagemanget är det viktiga, det är ok att vara med – det lilla räcker.
Musikhjälpen erbjuder i samarbete med UR ett färdigt utbildningsmaterial med fakta i form av bilder och rörligt material, främst tänkt för ungdomar på högstadiet och gymnasieskolan. I materialet finns färdiga frågeställningar som diskussionsunderlag, tips på hur man själv kan bidra till att bromsa klimatförändringarna och slutligen en uppmaning och tips till att skapa ett eget insamlingsinitiativ som sedan genomförs under Musikhjälpen-veckan.
Förra året, 2015, leddes Musikhjälpen av Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Linnea Henriksson med Clara Henry som resande reporter. Temat för året var ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Varannan sekund har människor tvingats fly sitt hem på grund av väder och klimatkatastrofer de senaste fem åren. Clara rapporterade från Filipinerna, som är ett av de länder som drabbas hårt av naturkatastrofer, ofta till följd av klimatförändringarna. Ett exempel är tyfonen Yolanda som drog in över landet 2013 med en hastighet på 300 km/timmen, den hittills värsta någonsin. Så många som 2 000 personer föll offer för tyfonen men man tror att det verkliga antalet är 7 000 eftersom många fortfarande saknas.
Under veckan registrerades 268 000 engagemang och totalt samlades 31 105 000 kronor in, vilket var nytt rekord. Den mest önskade artisten under veckan var Håkan Hellström och den mest önskade låten blev ”Hello” med Adele. Bland Musikhjälpens tävlingsbössor så drog en tacokväll med Miriam Bryant in mest pengar; 103 025 kronor. Och en av de mest inkomstbringande auktionerna var att bli intervjuad av Kristoffer Triumf i podcasten Värvet som såldes för 82 100 kronor. Auktionen vanns av LRF Mjölk och kommunikationschef Karin Hallgren intervjuades under våren. LRF Mjölk hade funderat över hur de kunde bidra till Musikhjälpen och årets tema kring klimatet eftersom det ligger nära deras verksamhet för de svenska bönderna. Att buda på att få vara med i Värvet blev valet.
Musikhjälpen 2016 äger rum den 12-18 december, denna gång i Örebro. Årets tema släpps i september och vilka som programleder #mh16 presenteras i november. Det återstår alltså att se vad resultatet blir i år. Är det temat som avgör insamlingsresultatet, eller är det eventet i sig som avgör engagemanget? Om du inte har möjlighet att vara på plats, håll utkik på Musikhjälpens Facebooksida – det gör närmare 240 000 personer – så du är inte ensam.
Text: Anne Bergsten