Våga ta ut svängarna och räkna inte med att ha kontroll. Det säger Filip Lindquist som arbetat med flera webbfilmer som nått miljoner tittare på nätet.

Filip Lindquist, grundare och Art Director på reklambyrån Svensson, har jobbat med rörlig media i närmare 20 år. Flera företag vänder sig till byrån för att stärka sina varumärken med rörliga bilder. Idag har ungefär 60 procent av alla svenskar en smartphone eller läsplatta, och intresset för mobil marknadsföring har ökat. För att synas i informationsflödet finns det flera saker att tänka på.
– För att få spridning på nätet måste man bjuda på något. Det räcker inte med ett viktigt budskap. Man måste kunna skapa en känsla, locka till skratt eller säga något om mottagaren som den vill dela med sig av till andra, säger Filip Lindquist.
Många tror att det är i princip gratis att skapa en webbfilm som sedan sprids av sig själv. Men så enkelt är det inte. Förutom att ta fram själva filmen och ge förutsättningar för att den kan spridas behövs resurser för att ta emot reaktioner, inte minst de som man kanske inte räknat med. Det kan vara allt från svåra frågor från engagerade personer till ifrågasättanden i media.
Man ska ha väldigt klart för sig att man inte kan ha kontroll över det budskap man förmedlar.
Filmerna kan hamna i alla möjliga sammanhang. De kan användas för att sprida rasism eller för att införa dödsstraff. De kan också göra att man får oväntad kritik, vilket det gäller att vara beredd på redan före lanseringen och att samtidigt vara väl förankrad i budskapet, säger Filip.
Om en film får stor uppmärksamhet på nätet kan glädjen gå över snabbt om man inte har tänkt vidare på nästa steg i vad man vill åstadkomma.
– En viktig sak att tänka på är att budskap som sprids genom delning på nätet i regel är mycket kortlivade. Lika snabbt som antalet delningar stiger kan de sjunka tillbaka, inte sällan på bara ett par dagar. Därför är det viktigt med uppföljning och en långsiktig strategi för att kunna ta tillvara på den uppmärksamhet man lyckas nå, säger Filip.
Under hösten har han medverkat till att sprida Ecpats budskap genom kampanjen #sopigstraffskala. Kampanjens två webbfilmer har setts över 600 000 gånger.
– Idén till att göra filmerna byggde på flera faktorer som talade för att de skulle få stort genomslag. För det första att Joel Kinnaman kunde vara med. Han är en av Sveriges mest kända skådespelare och samtidigt ganska okänd som person. Det skapar nyfikenhet. Sedan att det handlar om en angelägen fråga. Många överraskas av att den som begår sexbrott mot barn i dag i vissa fall bara kan dömas till böter, säger Filip.
Han menar att också att det inte går att vara återhållsam när man ska förmedla sitt budskap med rörlig media på nätet. Man måste våga ta i – ibland så att det nästan blir för mycket.
– Otydlighet går inte, i filmerna för Ecpat valde vi att lägga in närbilder, stråkar och hela paketet för att nå fram till tittarna och väcka känslor. Det kan i vissa sammanhang upplevas som överdrivet, men det fungerar för att filmer ska delas, säger Filip Lindquist.
Tidpunkten för lanseringen bidrog också till att filmerna fick stort genomslag. De lanserades mitt i årets valrörelse. Många politiska frågor skulle komma att diskuteras. I det sammanhanget fanns det plats för uppmärksamma att vissa sexbrott mot barn bara kan ge böter.
– Tidpunkten är viktig. Att använda en aktuell händelse som anknyter till budskapet ökar sannolikheten för att få uppmärksamhet. Ett exempel är när prinsessan Estelle skulle döpas 2012. Då var jag med och tog fram webbverktyget Överklassgeneratorn, en kul idé om att inte vara bjuden till dopet, men att ändå kunna få ett eget överklass-smeknamn. Generatorn delades snabbt mer än en halv miljon gånger, berättar Filip.
Syftet var från början att bara göra något roligt och interaktivt. Men den stora responsen gjorde att Aftonbladet köpte Överklassgeneratorn, och cirka ett år senare lanserades Adelsgeneratorn för att uppmärksamma bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Chris O’Neill. Där var idén att man med ett knapptryck kunde få ett eget ”adligt” namn, vilket också gav stort gensvar och delades intensivt i sociala medier.
Men rörlig media är inte bara rörliga bilder. Tittarna måste röra på sina fingrar för att en film ska delas. Därför är inramningen av en film också avgörande.
– Gilla- och Delaknappar måste vara väl synliga och lätta att komma åt. Ibland är de nästan inne i bildrutan. Men det behövs, om det är enklare att dela filmen är det fler som sänder den vidare, avslutar Filip Lindquist.
Text: Peter Rehnfeldt