
Mycket har hänt sedan ett gäng förmögna och äventyrslystna amerikaner grundade National Geographic för 127 år sedan. Nu ska jätteorganisationen börja samla in gåvor från privatpersoner i Sverige.
National Geographic är mest känt för sin tv-kanal och tidskriften som når 280 miljoner läsare världen över. Men kanske bör man betrakta mediekanalerna som skyltfönster för organisationens egentliga arbete.
– Alla våra kanaler hjälper oss att belysa vilka typer av projekt som vi stödjer. Vi jobbar med storytelling och bilder som engagerar och inspirerar, säger Merci Olsson, kommunikationschef för National Geographic i Europa som stödjer europeiska forskningsprojekt runtom i världen.
National Geographic Society har genom åren legat bakom ett otal historiska expeditioner, ofta forskningsprojekt, men också upptäcktsfärder och fotoprojekt världen över. Det var bland annat tack vare dess bidrag som Yale-professorn Hiram Bingham råkade på sitt livs största upptäckt i början av 1900-talet: Inkaruinerna Machu Picchu i Peru.

För organisationens insamlingsarbete – som till största del riktar sig mot näringslivet världen över – lär det inte skada att kunna stoltsera med egna, etablerade mediekanaler. De som får mersmak kan komma ännu närmre National Geographics arbete. Organisationens eventverksamhet är väletablerad över hela världen. Syftet är inte att samla in ett visst antal kronor utan att bjuda publiken på en exklusiv stund med kända äventyrare, forskare och fotografer som talar om sina resor.
– Tanken är att skapa en väldigt personlig miljö där National Geographics fotografer, forskare och äventyrare kan berätta om sina projekt genom rörande bilder och personliga berättelser. Det personliga mötet i olika former skapar mest engagemang och inspiration, säger Merci Olsson.
Förra året bjöd National Geographic i Sverige in fotografen Paul Nicklen – världsberömd för sitt arbete i Arktis och Antarktis – som fyllde hela konferensanläggningen Stockholm Waterfront.
De talar om allt från motgångar till framgångar och hur länge de kämpat för att ta sig till ett visst ställe. Då tar de med oss i publiken på en resa som vi inte hade kunnat göra själva.
Att National Geographics arbete spänner så brett – alltifrån hur miljöförändringar påverkar inuiters levnadsvillkor på Grönland till djurlivet i en rysk grotta – kan komplicera insamlingsarbetet jämfört med aktörer som fokuserar på mer konkreta och givarnära ändamål, menar Merci Olsson.
Syftet är att forskningen som hennes organisation stödjer ska väcka ett bredare vetenskapligt intresse hos publiken. Förra året gav National Geographic anslag till svenska forskare som ska 3D-filma skeppsvraket Mars som legat på havsbotten utanför Ölands kust sedan 1500-talet.
– Det här lyfter många intressanta frågor. Hur frisk är överhuvudtaget Östersjön? Vi hoppas att folk blir intresserade av andra frågor i närområdet, säger Merci Olsson.
I Sverige har National Geographics tidskrift getts ut sedan 2000. Nu ska den svenska sektionen börja arbeta mer aktivt med insamling och riktar sig därför direkt till allmänheten för gåvor.
– Det finns ett stort värde i att engagera både beslutsfattare och privatpersoner, förutom de företagspartnerskap vi redan har. Nu öppnar vi upp vår webbplats så att privatpersoner kan hjälpa oss att stödja fler projekt runtom i världen.
Tanken är att den svenska marknaden ska få veta mer om vad det är National Geographic gör – utöver sin redan världsberömda tidskrift.
– Först måste man känna till vad vi är för organisation och vad vi gör. Sen kan man säga att man vill stödja vårt arbete. Vi är så mycket mer än bara tidningen.
Text: Sven Carlsson