Nyanländ – och redan volontär!

För många nyanlända är det självklart att själva engagera sig som volontärer eftersom de vill bidra till det samhälle som tagit emot dem. Läs mer om vad som fått Alireza och Elham att engagera sig.

Alireza och Elham kommer båda från Iran. Alireza har bott i Sverige sedan 2013 och fått uppehållstillstånd medan Elham, som kom hit för snart tre år sedan, fortfarande väntar på besked. Båda är hängivna och engagerade frivilligarbetare som vill bidra till samhället.

Alireza har arbetat som volontär ända sedan han kom till Sverige. Först i Filadelfiakyrkan i Älgarås, hos Röda Korset och sedan på ett behandlingshem för missbrukare där han hjälpte till att laga mat. Alireza är numera aktiv i ”Manna-verksamheten” i Göteborg, där man delar ut mat till människor som inte har råd att köpa den själva. Den ideella verksamheten får varor från olika företag som blir till matkassar åt behövande.

– Min dröm är att varje dag få laga mat för 1 000 personer som själva inte har råd att köpa det de behöver. Ja, jag vill inte bara dela ut livsmedel, utan också laga god mat! Och jag letar verkligen efter ett kök där jag kan få göra det. Allt som blir över skall jag göra till portionsförpackningar som man kan ta med hem och värma. Och det skall vara fint, hygieniskt, väl sammansatt och näringsrik mat för dem som mest behöver det, säger Alireza med eftertryck.

Sprider glädje med mat

Det är många som undrar om inte Alireza skall öppna en restaurang. Men, han vill själv hellre arbeta ihop med kyrkan och kommunen och laga mat åt dem som inte kan betala för restaurangmat.

– Jag vill sprida glädje och värme med min mat, säger han. Och jag vill ge av min tid.

Alireza har precis fått ett arbete som fritidsledare på en skola. Men, han tycker inte att det räcker till.

– Jag har energi för mycket mer, säger han. Och att laga mat till andra är att sprida kärlek och göra gott.

Vill vända stressen

Elham, som fortfarande väntar på uppehållstillstånd, lever i en stressad situation, men vill ändå göra det bästa hon kan av sin tid:

– När jag kom till Sverige var jag chockad och levde i kaos de första månaderna. Det var jättesvårt i ett nytt land, med en helt annan kultur, nya människor och nytt språk. Men, jag försöker att vända en stressig och negativ situation till något bra. Jag lär mig svenska, jag träffar många nya människor och jag försöker att ta det lugnt i min väntan. När jag hjälper andra, är det lättare att vara positiv, berättar hon.

Blir glad av att hjälpa andra

På tisdagar jobbar Elham som volontär i Smyrnakyrkans café i Göteborg, dit många daglediga kommer för att fika och träffas.

– På tisdag ska jag ordna mat och fika för sextiofem pensionärer, det blir en utmaning, säger hon och ler.

Elham hjälper också till en gång i veckan på den öppna förskolan, dit barn mellan tre och sju år kommer med sina föräldrar.

Förra veckan hade tre av barnen gjort ett kort till mig. Jag blev alldeles varm i hjärtat. De hade till och med stavat mitt namn rätt! Kortet var så fint och jag blev så glad! Vi människor ska ha kärlek till varandra. Vi är inte olika, vi är lika och det är viktigt att vi hjälper varandra i ett lagarbete.

Jag blir glad och positiv när jag kan hjälpa andra. Kyrkan är som mitt hem. Jag känner mig inte ensam, utan är med min familj, fortsätter Elham.

Text: Malin Ekelund

Fotnot: Av säkerhetsskäl har vi valt att utelämna de intervjuades efternamn.