Ogiltiga sedlar för fred

Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. Det innebär att organisationer som arbetar med bössinsamlingar måste ha beredskap för att lösa in mynt innan de blir för gamla. Sedlar förlorar däremot aldrig sitt värde även om de inte längre fungerar som betalningsmedel. De kan istället lösas in hos Riksbanken efter att de slutat gälla i handeln och för insättning på bank.

Det här har Svenska Freds- och skiljedomsföreningen använt till sin fördel. I slutet på september startade de kampanjen ”En Selma för fred”, och hittills har ogiltiga sedlar till ett värde av över 40 000 kronor samlats in. Det här har även Riksbanken uppmärksammat. 

Daniel Holking på Svenska Freds står bakom kampanjen.

Hur kom du på idén?

Jag hade planerat ett tag att göra något när sedlarna var på väg att bytas ut men visste inte riktigt vad. När jag så en dag gick igenom en insamlingsbössa vi har här på jobbet dök en gammal ogiltig ”Selma” upp och jag fick eld i baken. Något måste vi ju göra för att åtminstone slippa slänga den tjugan – för som den miljötok jag är ogillar jag att slänga saker och jobbar med insamling. Så jag skapade en undersida på vår webb med ett lite klatschigt namn och lade ut den på Instagram och sen Facebook. Jag hoppades på 1 000 kr insamlat totalt men vi ligger nu på över 40 000 kr. Det gick alltså långt över förväntan.

Hur länge tänker ni köra denna kampanj?

Vi kör troligtvis på så länge det finns ogiltiga sedlar. Riksbanken kan ju ta emot sedlar från 1800-talet så länge de är ogiltiga, så det finns en del där ute att hämta. Insamlingsdelen av kampanjen är givetvis oerhört kul, men de små glada hälsningarna och uppmuntrande orden vi får ihop med sedlarna är nog är det allra roligaste. Det gör att det är kul att gå till jobbet varje dag!

Text: Annika Prine

Riksbankens information om mynt och sedelbytet.