Ökad insamling trots medieskugga

Barncancergalan Barncancergalan sändes i kanal 5 hösten 2015.

Barncancerfondens insamlingsgala krockade med Hela Sverige skramlar och WWF tvingades ställa in en havskampanj. Men samtidigt som mediernas flyktingfokus placerar andra frågor i skymundan, så ökar insamlingen även för WWF och Barncancerfonden.

– Jobbar man med naturvårdsfrågor och det inträffar en katastrof måste fokus i första hand vara på människorna. Naturen kommer i andra hand, säger Mariann Eriksson, marknadschef för Världsnaturfonden WWF.

Nyhetsmediers starka fokus på flyktingar under 2015 har gjort att många andra frågor har hamnat i skymundan, inte minst de miljöfrågor som WWF driver. Under hösten skulle WWF Sverige ha lanserat en stor havskampanj, för att belysa den tysta katastrof som pågår i världshaven där antalet djur- och växtarter minskar snabbt. Men under året hade ”hav” i medierapporteringen ofta blivit synonymt med Medelhavet och de människor som drunknar när de försöker fly till Europa. Rapporteringen nådde sin kulmen i början av september när bilden på treårige Alan Kurdis kropp som spolats upp på en strand i Turkiet spreds över världen.

Efter att ha följt diskussionen i sociala medier och analyserat bevakningen i traditionella medier bestämde sig WWF för att skjuta upp havskampanjen till hösten 2016. Istället upprepades 2014 års kampanj för att stoppa den illegala jakten på elefanter och noshörningar. Mariann Eriksson säger att det är första gången under hennes nio år på WWF som organisationen har ställt in en kampanj.

Det var inte ett enkelt beslut utan krävde mycket analys. Vi har lagt mycket kraft på att ta fram den här kampanjen och det är en viktig fråga att driva. Men vi ställde in eftersom vi kände att risken att vi skulle drabbas av badwill var alldeles för stor.

Ökad insamling även för WWF och Barncancerfonden

Miljöfrågor ligger just nu inte i tiden och Mariann Eriksson påpekar att intresset brukar gå i cykler. Men trots att mediernas strålkastare idag är riktade åt ett annat håll så går insamlingen bra även för WWF.

– Vi dras med i den ökade givarviljan, även om huvudfokus förstås ligger på andra frågor än våra, säger Mariann Eriksson.

Barncancerfonden är en annan organisation vars insamlingsarbete har krockat med mediernas flyktingfokus. I september förra året sändes den sedan länge planerade Barncancergalan i Kanal 5. Dagen därpå var det dags för den hastigt insatta ”Hela Sverige skramlar”. Hur insamlingsresultatet påverkades av krocken vet man inte, säger kommunikationschef Linus Almqvist, eftersom det var första gången som Barncancergalan sändes.

– Vi hade kanske fått mer uppmärksamhet om det inte hade varit Hela Sverige skramlar dagen efter, men det är svårt att säga. Därför ska det bli oerhört intressant att se hur förra årets insamlingsresultat står sig i år.

Flyktingfokuset påverkar kommunikationen

Linus Almqvist bekräftar Mariann Erikssons uppfattning att när flyktingkrisen ökar givarviljan i Sverige spiller det över även till WWF och Barncancerfonden.

– Insamlingen hos organisationer som Röda korset och Unicef påverkas självklart mer av mediefokuset på flyktingar men Barncancerfonden har också överskridit vår målsättning för 2015, som var att öka vår insamling med 15 procent.

Även om Barncancerfondens insamling inte är katastrofdriven är man tvungen att förhålla sig till mediernas katastrofbevakning i sina egna kanaler. När bilden på Alan Kurdi spreds i medierna frågade sig Barncancerfonden om de kunde fortsätta att kommunicera sin fråga: att cancer är den vanligaste dödsorsaken bland svenska barn mellan ett och 14 år. Svaret var enligt Linus Almqvist att det inte bara var möjligt utan dessutom en skyldighet mot de barn som drabbats av cancer.

– Men det hindrar inte att vi uttrycker vår empati för de barn som är utanför vårt kärnområde vilket vi gjorde i våra sociala kanaler.

Text: Anette Emanuelsson