
Varför inte plugga på Yale, fast hemifrån? MOOC, eller Massive Open Online Courses, är en smygande trend med stor nytta. Världens stora lärosäten anordnar kurser på nätet och gör kunskap tillgänglig för alla som har en dator och internetuppkoppling.
Kurserna är tillgängliga via läroplattformar som t ex Coursera. Du skapar ett inlogg, söker rätt på en kurs du vill gå, trycker på ”anmäl” och är sen redo att börja. Utbudet är enormt och i takt med att terminen kommer igång, startar flertalet kurser varje dag. Föreläsningarna sker oftast via video och det är vanligt att du får olika test i form av flervalsfrågor eller inlämningsuppgifter som sedan granskas av dina klasskamrater.
Värdet av dessa kurser i arbetslivet är omtvistat, mycket på grund av att du oftast inte får något signerat intyg på att du gått kursen. Tidningen Chefs karriärexpert Alexander Holmberg menar dock att öppna nätkurser ska värderas precis som vilken annan utbildning som helst.
”En enkel riktlinje för att bedöma underlaget är relevansen av utbildningen i relation till kandidat, sammanhang för rekryteringen och utbildningens innehåll.” skriver han, ”Det visar på kandidatens engagemang och intresse. Men det visar också på initiativförmåga och en vilja att utvecklas.”
Kurser som kan passa dig i insamlingsbranschen. Kurserna brukar återkomma ett par gånger per år:
- Digital Storytelling (Iverstiy)
- How to Change the World (Coursera)
- The Secret Power of Brands (Futurelearn)
- International Human Rights (EDX)
Läroplattformar
Coursera
Udacity
EdX
FutureLearn
Iversity
Text Lovisa Sandberg