
Wendy Harman arbetar som Director of information management and situational awareness på amerikanska Röda Korset – American Red Cross. Hon är känd, inte bara för att ha lärt president Obama hur Twitter fungerar, utan också för hur hon handskades med tweeten #gettngslizzerd. I maj kommer hon till Sverige, för att dela med sig av sin kunskap på Insamlingsforum.
Wendy började sin bana som social media manager och Director of social strategy på amerikanska Röda Korset, och har gått vidare till att bli Director of information management and situational awareness.
Hur känner du att arbetet har förändrats?
– Från att ha jobbat på kommunikationsavdelningen, och mest med content, planerade kampanjer och att trycka ut information, kan jag nu mer koncentrera mig på den operativa delen av organisationen och organisationen som helhet. Hur lyssnar vi på våra ”kunder”, hur kan vi få människor att känna sig inkluderade i det arbete vi gör – och hur får vi dem att engagera sig? Så jag arbetar mycket med kundrelationer och det operativa arbetet, men också med internkommunikation.
Tror du att det är möjligt att arbeta integrerat med insamling, varumärkeskännedom, och nulägesanalys?
– Jag hoppas verkligen det! I dag vill människor vara en del av något större, de vill själva engagera sig, och de vill inte bara tilltalas i kampanjer och med marknadsföring. De vill att sakerna de gör ska vara både engagerande och konkreta.
Vad är det med det digitala som är så intressant, och varför fångas du av det?
– Jag tror att det handlar om möjligheten att få kontakt med människor som du inte annars skulle få tillfälle att träffa. Vi behöver vara öppnare mot människor. I dag ställs det helt andra krav på transparens, och givarna vill se siffrorna bakom insamlingen. Det digitala gör det möjligt att kommunicera med människor, men också att samla in och dela information med våra givare på ett bättre sätt. Tekniken hjälper oss att hålla koll på våra givare, och med rätt uppföljning är det också ett redskap för interna beslutsprocesser.
Men utmaningar då? Enligt Wendy är utmaningarna just nu att hitta nya inkomstkällor och att hitta nya verktyg för insamling. Hon påpekar igen att det i dag handlar mer om att engagera människor än att ”sälja” organisationen. De ringer människor, interagerar med människor och försöker få dem att dela med sig av kunskaper och insikter med sina vänner. Wendys uppfattning är att ”peer-to-peer” kommer att bli allt viktigare – människor kommer att känna stolthet över sitt engagemang och kommer att vilja dela det med sina vänner. De vill vara en del av ett sammanhang, en grupp, och de måste ges den möjligheten på ett bra och schyst sätt. Att få människor att skapa sina egna kampanjer är ett sätt att göra det på. Amerikanska Röda Korset samlar i första hand in pengar till amerikanska ändamål. Wendy pratar då om det viktiga med att skapa tydliga case för insamlingen. Just nu arbetar de till exempel med det faktum att det sker 200 bostadsbränder varje dag i USA.
– Utöver att hjälpa familjer som varit med om en brand så arbetar vi också med att förebygga dem. Vi driver en kampanj för att sprida kunskap och för att installera brandlarm i hem runt om i USA.
Något annat som Amerikanska Röda Korset arbetar med just nu är att positionera organisationen som ett nav för katastrof- och räddningsarbete, där alla olika organisationer som arbetar med det kan dela information. Man vill inte bara hjälpa de drabbade, utan också fungera som katalysator för alla inblandade organisationer för att dela information, täcka upp behov, och rent generellt hjälpa alla som behöver hjälp – också de direkt drabbade – att få en uppfattning om situationen och möjlighet att koordinera.
Vad tror du utgör det största hotet mot frivilligorganisationer just nu, och vad behöver de göra för att överleva?
– Jag tror att delningsekonomin, med sitt fokus på samarbete är ett definitivt ”hot” eller en ersättning för vad de ideella organisationerna erbjuder. Därför tror jag också att det är viktigt för de ideella organisationerna att tänka igenom vad det är de kan erbjuda i det långa loppet. I slutändan är det så att vi alla jobbar för en bättre värld, och om någon annan gör det bättre än oss kanske det är de som ska göra det.
Vilken tycker du är den bästa kampanjen, den som hela USA pratar om, just nu?
– Det måste vara Frälsningsarméns och deras användning av klänningsnyheten, den som var blå och svart eller kanske vit och guld. De var riktigt snabba på att använda en viral nyhet för sina egna ändamål. Annars tycker jag fortfarande att Ice Bucket Challenge är den bästa kampanjen någonsin. Jag gillar också Water Is Life-kampanjen, säger Wendy.
Det kan vara svårt att förutsäga vad som blir viralt eller inte. Men Wendy tycker att Water is Life-kampanjen fick all den uppmärksamhet som den förtjänade.
– Water is Life tog en idé som de tyckte var störande och arbetade om den till något bra.
Fakta om kampanjen Water is Life
Istället för att bli arga på hashtaggen #FirstWorldProblems gjorde Water is Life något åt problemet. Resultatet av videon blev över en miljon dagar med tillgång till rent vatten för behövande. Water is Life gav sin strategi ett eget namn: ”hashtag killer”. Det handlar inte bara om att försöka ändra hashtaggen, utan också att använda sociala medier för att skapa äkta förändring världen. “Vi lyckades förändra konversationen på sociala medier. Istället för att klaga på #FirstWorldProblems började människor använda hashtaggen för att sprida budskapet från Water is Life och uppmuntra människor att ge pengar”, säger en talesperson för Water is Life.
Kolla in den oerhört starka videon som blev viral.
Om Wendy
Namn: Wendy Harman
Bor i: Washington DC
Ålder 38
Titel: Director of information management and situational awareness på American Red Cross
American Red Cross
Huvudkontor: Washington DC
Anställda på huvudkontoret: ungefär 1 000 personer
Antal anställda totalt i USA: ungefär 30 000 personer fördelade på 62 regioner med 5-6 lokalavdelningar i varje region
Text: Annika Prine
Läs mer:
The Story Behind Red Cross’s Twitter Faux Pas
Behind the Scenes: The Digital Operations Center of the American Red Cross
Frälsningsarméns klänningskampanj
Twizzler challenge