Ruth Ruderham: Skapa engagemang i din egen organisation

På årets Insamlingsforum höll Ruth Ruderham, head of fundraising på Canal & River Trust, ett uppskattat seminarium om att skapa internt engagemang. Vi satte oss ner en stund och pratade om hur man som organisation kan tänka och arbeta för att bygga engagemang internt.

Ruth Ruderham, head of fundraising på Canal & River Trust
Ruth Ruderham

För att kunna skapa engagemang utanför din organisation, bland dina givare, är det en bra idé att börja med att se inåt, på din egen organisation. Som insamlare går hela arbetet ut på att skapa engagemang. Men när ditt och dina kollegors fokus av nödvändighet är riktat utåt, hur gör ni då med det interna engagemanget? Det här är något som Ruth fick anledning att arbeta praktiskt med i den nybildade organisationen Canal & River Trust, och hon är övertygad om att vägen till att skapa engagemang omkring organisationen börjar inom organisationens fyra väggar.

– Vi insamlare är väl medvetna om vilka visioner och mål våra organisationer har, men vi är också väldigt målfokuserade. Den övergripande visionen kan helt enkelt vara för stor att ta till sig, och det kan vara svårt att förstå när eller om vi har uppnått den. Som insamlare är det en del av vår roll att kunna skapa delmål på vägen till den stora visionen, säger hon.

Hitta visionen

Hon fortsätter med en liknelse om människorna som byggde den mäktiga katedralen Notre Dame i Paris:

När de fick frågan om vad de gjorde, sa en del att de bar stenar. Andra svarade att de byggde en kyrka, medan några helt enkelt sa att de ägnade sitt liv åt guds storhet.

– Inom min egen organisation översatte vi det till medarbetarnas dagliga arbete. Reparerar de murar, renoverar och återställer de slusskamrar eller bevarar de ett historiskt nätverk av 200 år gamla kanaler för att framtida generationer ska kunna njuta av det?
Konkret kan man säga att den övergripande visionen bröts ner till enskilda mål. Även om de kan framstå som läskiga och svåruppnådda, så är de inspirerande. Nyckeln är att använda kunskaperna man har som insamlare, även internt.

Sätt läskiga mål

Att tillsammans komma fram till mål som man vet kan uppnås är ett utmärkt sätt att skapa och stödja engagemang inom den egna organisationen.

– Det bästa exemplet är ett ”BHAG – ett big, hairy, audacious goal” som kan fokusera hela din organisation. Dina kollegor är precis lika fast i det dagliga slitet som du är, och det kan vara oerhört svårt att lyckas lyfta blicken och engagera sig. Vi måste låta vår förståelse av visionen och förmågan att sätta upp mål mötas på mitten. Skapa ett BHAG. De är, och ska vara, stora och rejält utmanande. Men de är möjliga att uppnå, och vi kommer att veta när vi har uppnått dem, säger hon.

Text: Sonja Dandenell