Få dina digitala betalningar att fungera!

Fem frågor till Beate Sørum – digital strateg och insamlingskonsult: Beate höll i september en uppskattad masterclass i Stockholm där hon pratade digital och social kommunikation. Patos passade på att göra en intervju med Beate kring hennes tankar om digital kommunikation, rörlig media och inte minst – vad man ska tänka på för att få de digitala betalningarna att fungera.

Beate Sörum, digital strateg och insamlingskonsult
Beate Sörum, digital strateg och insamlingskonsult.

Vad är det viktigaste att tänka på när man drar upp en strategi för sin digitala kommunikation?

Det viktigaste att tänka på är att den digitala strategin är en del av den överordnade strategin. Det är alldeles för ofta som de två inte hänger ihop. Det hjälper inte att du är kanonkul i sociala medier om det inte bidrar till att nå organisationens mål. Allra först handlar det alltså om att ha en tydlig strategi för organisationen – först därefter kan man tänka på hur de digitala kanalerna var och en för sig och tillsammans kan bidra till att uppfylla den strategin.

Rörlig media och skriven kommunikation – måste båda finnas med i mixen, sida vid sida, eller fyller de samma behov?

Nej, jag tycker inte att de fyller samma behov. Video är ett starkt redskap, och vi borde nog alla använda det mer än vad vi gör. Men det går bra utan det också. Det viktigaste är att kommunikationen har ett tydligt mål, och att man tänker på en blandning som är tillgänglig för alla. Har man video med viktiga budskap bör det budskapet också finnas tillgängligt som text för de som kanske surfar med dålig bandbredd eller har till exempel syn- och hörselnedsättningar. Men det finns absolut rum för båda delarna att finnas sida vid sida! Man bör se till att det finns en mix. En del människor tar bäst till sig information när de ser och hör den, andra gör det bäst när de får läsa den. Och ibland funkar det helt enkelt inte att dra igång en video – när man sitter på tunnelbanan eller tåget utan hörlurar, till exempel. Det skrivna ordet kan vara nog så starkt om vi tar oss tid att göra det bra. Vi måste helt enkelt låta bli att kasta ut orden utan att ha jobbat med dem och ha tänkt igenom vad vi vill med dem.

Tror du att det är möjligt att skapa virala kampanjer med skrivet innehåll?

Ja, det tror jag. Det finns många exempel på till exempel Facebook-statusar som har spridit sig helt enormt. Det handlar bara om att ha en historia som är värd att dela. Så länge du har det tror jag att man kan få vad som helst att sprida sig.

Är rörlig media något som funkar för alla organisationer?

Även om alla kan filma vad som helst med mobilen dessa dagar så är det värt att tänka på att det krävs tid och kunskap för att skapa bra film. Men så länge man är villig att lägga den tid och energi som krävs för att lära sig, och att arbeta kontinuerligt med videoinnehållet, så tror jag att de flesta organisationer kan jobba bra med video.

Vad är de tre viktigaste punkterna för att få digitala betalningar att fungera?

  1. Följ best practice när det gäller utformning av formulär. Ingen gillar att fylla i formulär, och ju enklare du gör dem, desto bättre.
  2. Ju färre fält att fylla i, desto bättre. Tänk på vad du absolut MÅSTE ha med, snarare än vad du kan klara dig utan. Det händer alldeles för ofta att vi frågar efter information som är bra att ha i våra formulär, och då skrämmer vi bort människor.
  3. Det ska funka på mobilen. Det innebär ingen horisontal scrollning, betalningslösningar som fungerar för mobila plattformar och ingen mobilfientlig teknik som flash, java och liknande.

 Läs mer om Beate här.

Text: Sonja Dandenell