Skapa en webbshop som givaren gillar

Skärmdump från Läkarmissionens webbshop. Skärmdump från Läkarmissionens webbshop.

Vad ska man tänka på innan man startar en e-butik och vad kan locka en givare att köpa något ur just din organisations webbshop? Erik Engellau-Nilsson på Klarna och Mats Danson på Läkarmissionen delar med sig av sina bästa tips.

För många nätshoppare kan en sajt med dålig navigering och design vara tillräckliga skäl för att inte shoppa där. En undersökning från USA visar att 42 procent av e-handlarna baserar sin åsikt om en webbsida på hur den ser ut. 52 procent av shopparna kommer aldrig tillbaka på grund av utseendet.
– Sajten ska vara så tydlig som möjligt. Inte minst när det gäller priser och villkor, men samtidigt så enkel som möjligt att använda. Varje nytt steg som introduceras i exempelvis donationsprocessen gör att folk faller bort. Drömmen är att kunna ge en donation med enbart ett knapptryck, säger Erik Engellau-Nilsson på Klarna.

Mats Danson på Läkarmissionen håller med:

Att projekten är konkreta och lätta att förstå är viktigt. Självklart ska också processen för givandet vara så smidig som möjligt.

Att det går snabbt och är bekvämt kan vara några anledningar till att man väljer att handla på nätet. Om du då har en webbplats som laddar långsammare än dina konkurrenters, riskerar du att besökarna väljer att klicka sig vidare.
– Det gäller att utgå från användaren. Det innebär att man ska göra shopen lättillgänglig, smidig att använda och att all nödvändig information finns klart och tydligt på sajten. Sen gäller det att göra köpupplevelsen, eller donationen, så enkel och trygg som möjligt, säger Erik Engellau-Nilsson.

Men innan du bestämmer dig för att starta en webbshop finns det några saker du ska tänka på. Enligt mittforetag.com är planering och organisering nummer ett på listan. Det första du bör göra är en marknadsanalys. Den kommer hjälpa dig att få en uppfattning om dina potentiella kunders sökbeteende, dina konkurrenter och efterfrågan på produkterna du tänkt sälja. Ett bra verktyg för att mäta efterfrågan är till exempel Google Trends.

Det kan också vara bra att göra en analys av dina konkurrenter. Vad säljer de för produkter, vilket pris tar de för likvärdig produkt och hur väljer de att lyfta den? Försök också komma fram till hur ni ska skilja er från era konkurrenter. Är det något speciellt som bara din organisation sysslar med?
– Tänk dig in i givarens sits. Hur skulle du vilja bli bemött? Lyft fram de projekt som givare historisk gillar och skylta med sådant som fungerat. Lyssna på givarna om de har åsikter. De har oftast rätt, säger Mats Danson.

När du analyserat din målgrupp ska du välja en teknisk plattform som passar din webbshop. Det finns en massa olika leverantörer på marknaden så det gäller att hitta den plattform som uppfyller dina behov bäst. Det är rätt troligt att budgeten kommer styra en del så jämför olika leverantörer med varandra innan du bestämmer dig. Dessutom kan det vara klokt att välja en responsiv design, som anpassar hemsidan efter besökarens skärmstorlek, då många i dag surfar från en mobil enhet.
– Välj en passande teknisk lösning, det är en djungel där ute och att ha rätt teknik är avgörande för framgången. Det kommer bestämma vilka lösningar man kan integrera, hur enkelt man kan göra ändringar och anpassa sidan framöver, säger Erik Engellau-Nilsson.

När webbshopen är redo att användas gäller det att dra dit trafik. Det kan du göra på tre sätt, med direkttrafik, organisk trafik och betald trafik. Den direkta trafiken kommer från besökare som skriver in din webbshop-adress direkt. Organisk trafik är den som kommer genom sökningar från sökmotorer som Google och Bing. Här gäller det att bearbeta textinnehållet så att det är sökmotoroptimerat.

Den betalda trafiken är den som kommer från annonser. Här kan du till exempel använda verktyget Adwords.
– Marknadsför sidan på ett smart sätt. Utan trafik – inga donationer, och det är därför av yttersta vikt att hitta rätt marknadsföringskanaler som passar just er, säger Erik Engellau-Nilsson.

Här sammanfattar vi experternas tips till en lyckad webbshop

Erik Engellau-Nilsson, Klarna

  1. Välj en passande teknisk lösning.
  2. Mobilanpassa shopen.
  3. Marknadsför sidan på ett smart sätt.
  4. Fastna inte för mycket i arbetsprocesserna.
  5. Utgå från användaren.

 

Mats Danson, Läkarmissionen

  1. Var tydlig.
  2. Våga vara personlig.
  3. Ha konkreta gåvor.
  4. Ha bra teknisk support.
  5. Variera utbudet.

 

Text: Sofia Carlberg