Shopping mot fattigdom

Magdalena Jennstål, projektledare och fundraiser på Hungerprojektet

I december 2013 genomförde Hungerprojektet ett lyckat företagssamarbete med Berns och Lauritz.com. Tillsammans skapade de eventet Style it forward, där kändisar och designers donerade modeplagg till försäljning, dels i Berns lokaler och dels på nätauktion via Lauritz.com.

4 frågor till Magdalena Jennstål, projektledare och fundraiser på Hungerprojektet.

1. Varför valde ni att arrangera ett evenemang som Style it forward?
– Hungerprojektet och Berns började sitt samarbete 2012 men i stället för att bara ge pengar och sponsra luncher ville Berns göra något mer engagerade tillsammans, där både personal och gäster kunde engagera sig. Från början hade vi flera förslag på vad vi kunde göra, men efter att ha rannsakat oss själva och analyserat vad som skulle fungera bäst så kom vi fram till att ett modeevent som på alla sätt skulle vara en win–winaffär för alla inblandade skulle vara intressant att genomföra. Inblandade var Hungerprojektet, Berns, modeföretagen som donerade kläder och alla gäster som kom och shoppade.

2. Hur gick ni tillväga?
– Ingen av oss har gjort något liknande tidigare så det har varit många svängar innan vi satte just detta koncept. Men till sist bestämde vi oss för att dela upp eventet i två delar; försäljning av plagg och accessoarer skänkta från modeföretag och en onlineauktion på Lauritz.com med försäljning av exklusiva plagg och accessoarer skänkta av designers och kändisar. Presentation av samtliga föremål skedde på Berns under eventet. Eftersom både Berns och Hungerprojektet har extremt liten personalkapacitet för att genomdriva något som detta, hade vi några fantastiska praktikanter som projektledde eventet och kunde lägga ner all tid och engagemang som behövdes.

Elin Larsson från Filippa K under auktionen på Berns
Elin Larsson från Filippa K under auktionen på Berns.

3. Vad blev utdelningen?
– Totalt fick vi in över 160 000 sek, vilket är en fantastisk summa för en relativt liten organisation som Hungerprojektet. Från modebranschen var responsen mycket positiv och det var många modeföretag, kändisar och designers som donerade kläder och accessoarer. Vi fick massa medial uppmärksamhet och på Facebook svarade över 1 000 personer att de skulle komma. Allt blev sålt och folk var superglada över sina kap samtidigt som de fick bidra till och veta mer om Hungerprojektets arbete.

4. Vilka slutsatser kan ni dra av resultatet?
– Att allt är möjligt! Med noll kronor i budget, ung ideell arbetskraft och ingen erfarenhet av att göra något liknande tidigare, lyckades vi genomföra ett superkul event som har potential att bli ännu större. Alla modebolag, kändisar och designers var så positiva till initiativet vilket verkligen visar på ett behov från dem att få ställa upp med det som de kan bidra med, sina kläder! En riktig win-winsituation för alla inblandade samtidigt som vi avskaffar fattigdomen i världen.

Text Lovisa Sandberg