Det är inte alltid som de mest lyckade insamlingarna kommer ur de största och mest påkostade kampanjerna. Ibland kan stora framgångar nås via ett litet och privat initiativ. Att på ett personligt vis väcka uppmärksamhet för en fråga som ligger en nära kan inspirera andra och växa till något större där sociala medier kan fungera som en katalysator.
Simon Sandström har startat två insamlingar på Facebook i år – en mot mobbning och en för flyktingar – som båda vuxit till oanade proportioner.
I mitten av september fick Simon Sandström syn på ett inlägg på Facebook där en mamma från Jönköping berättade om sin son (som också heter Simon) som utsatts för mobbning. Han reagerade instinktivt och skickade en fråga och undrade om han fick bjuda upp familjen till Stockholm för en Hammarby-match.
– Som pappa och lärare där jag också jobbar med värdegrundsfrågor kände jag mig berörd av inlägget och ville agera. Och som supporter var kopplingen självklar i och med Hammarbys ledord: kärlek, gemenskap och respekt.
Mamman tyckte det lät som en bra idé, kollade att de kunde ta ledigt från jobbet för att åka till Stockholm och därefter startade Simon ett upprop på sin egen Facebook-sida för att få lite hjälp med pengar till biljetter och boende.
Gensvaret som sedan trillade in var helt enormt – på bara 15 timmar hade jag fått in över 33 000 kronor, och privatpersoner från alla håll kommenterade att det var skönt att jag gjorde något konkret.
Hammarby fotboll hörde snart av sig och erbjöd middag och biljetter med mera, media hakade på och sen var bollen i rullning – erbjudanden om stöd för insamlingen verkade aldrig ta slut – SJ, Gröna Lund, Restaurang Kvarnen, Hotell Scandic Malmen och Riche ringde och ville hjälpa till. Hammarby frågade Simon om de inte kunde få haka på insamlingen med en egen kampanj och startade sedan #HammarbyMotMobbning till förmån för Friends där också kändisar som Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård och Magnus Carlsson spred kampanjen vidare med egna hälsningar till pojken.
Eftersom den egna insamlingen till familjen gått över förväntan gick även hälften av den insamlingen till Friends som sammanlagt fick ta emot cirka 350 000 kronor.
– När familjen kom till Stockholm var vi helt överrumplade över allt som hände. Men det är en otroligt viktig fråga att lyfta och jag är jätteglad över att vi kunnat bidra också till Friends kamp mot mobbning, säger Simon.
I dag har han och den unga pojken, som också heter Simon, utvecklat en vänskap och under jullovet kommer han att åka till Jönköping och hälsa på dem.
– För mig är det viktigt att visa att man bryr sig på riktigt, kommenterar Simon.
Flyktingläger i Libanon
Tidigare i år var Simon med om att starta ytterligare en insamling för att hjälpa flyktingar på plats i Libanon.
– Jag hade läst mycket på nätet om flyktingkrisen och kände att jag ville bli mer involverad, men det är svårt att bara skriva något i sociala medier utan att också göra något konkret.
Han tog kontakt med en vän, Igor Kubat, som arbetade som ansvarig för organisationen Salam LADC (Lebanese Association for Development and Communication) som organiserar volontärer i flyktingläger i Libanon -ett land som har tagit emot över 1 miljon syriska flyktingar.
Beslutet att åka ner och hjälpa till gick fort och Simon fick med sig ännu en vän Elias Nordlöw. Tillsammans startade de gruppen ”Simon och Elias volonärarbete i Libanon” på Facebook, där en insamling ägde rum för att kunna dela ut förnödenheter. Bara några veckor senare när de åkte ner hade de fått in drygt 60 000 kronor.
På plats hjälpte Salam LADC till med att hyra en lastbil för dem, för att ta sig runt tillsammans med andra volontärer till olika flyktinglägren och köpa det som behövdes mest just då, varor som mjölkersättning, ved och blöjor. Resterande överskott på 15 800 kronor la de in i ett bussprojekt där en buss ska kunna åka runt till skolor och flyktingläger med aktiviteter för understimulerade barn och vuxna – allt från musikprojekt till målning och lekar för barn.
Vad krävs för att starta en privat insamling och åka ner och hjälpa till på det vis som du gjort – kan vem som helst göra det?
– Ja, men man måste först ta kontakt med en etablerad organisation för få tillstånd från myndigheterna och bli insläppt i flyktinglägren. Och för att få till en lyckad insamling är det bra att ha ett stort kontaktnät – det hjälpte i alla fall oss – men det är inte heller avgörande. Ett annat sätt att sprida det man brinner för vidare är att få uppmärksamhet via media, säger Simon.
För denna insamling sökte Simon och Elias ingen uppmärksamhet i media, men de fick en viral spridning på nätet med många delningar av de inlägg de gjorde.
I dag har även detta initiativ lett till något större. Simon och Elias fått förtroendet att starta en dotterorganisation till Salam LADC i Sverige, tillsammans med Igor Kubat som är ordförande för organisationen och har arbetat operativt i flera länder som drabbats hårt av flyktingkrisen. Målet är att växa sig stora och engagera många fler volontärer, på sikt också med månadsgivare som kan bidra när de byggt upp organisationen. Ett 90-konto är såklart ett framtida mål.
Samtidigt fortsätter det dagliga arbetet som lärare, men med stor nytta av de nya erfarenheterna i Libanon.

Har du något tips till den som vill starta en egen insamling?
– Transparens är viktigt. Vi kunde köpa mycket för de 61 000 kronor vi samlat in och redovisade hela tiden i Facebook-gruppen exakt vad vi gjorde för pengarna i Libanon. Och sen måste man vara dedikerad. Det är viktigt med ett brinnande engagemang om man ska lyckas… fast det gäller väl egentligen allt i livet, avslutar Simon.
Text: Julia Björne