Newsjacking, eller real-time marketing, är ett bra sätt att sätta din organisation i en relevant och aktuell medial kontext. Det handlar om att vara snabb i fötterna och omedelbart svara på en händelse, en nyhet, en trend eller ett kundbeteende.
Vissa händelser och tillfällen kan vi planera för långt i förväg för att sedan ”jacka i” när de väl inträffar. Det kan vara högtider som vi firar eller dagar som uppmärksammar speciella ämnen som organisationen kan hänga på och göra något spännande eller oväntat av. Plan International Sverige och Kjell Bergqvist protesterade exempelvis mot robotdammsugaren, Årets julklapp 2015.
Återkommande nyhetshändelser finns det gott om. Vid midsommar varje år är det nästan alltid någon av våra mest typiska och älskade maträtter som media ”larmar” om – jordgubbarna som ännu inte blivit mogna, eller färskpotatisen som håller på att regna bort. Även om midsommar skulle passera förbi helt smärtfritt, och det som omväxling faktiskt är strålande solsken och varmt, så kan det finnas andra dagar under året som vi redan nu kan planera in och vara kreativa kring. Dagar av det lite mer udda slaget kanske är Internationella toalettdagen som inträffar i november, eller varför inte planera för den byxfria dagen som är i maj? Hela listan över temadagar för 2016 finns här.
Att hänga på en händelse som inträffar ad hoc är troligtvis en större utmaning för de flesta. Många organisationer har knappa resurser. För att dessutom lyckas få till en publicering krävs såväl efterforskning som ett aktivt engagemang. En bra början är att ta fram ett par sökord som återspeglar vad organisationen arbetar för, vilka områden man verkar inom och även namnen på de främsta konkurrenterna. Det finns ett flertal verktyg på nätet som förenklar bevakningen, men det kanske enklaste och mest kostnadseffektiva sättet är att googla och specificera sin sökning på de senaste dygnens nyheter. En sida som plockar upp de nyheter som svenskarna delat mest de senaste dagarna är www.socialanyheter.se
När ni vet vad det har skrivits om det senaste dygnet kan ni sedan fundera över vad ni kan göra för att jacka in i nyheten/debatten.
Synergier av det lite mer oväntade slaget får ofta bra genomslag. När finanslandstingsrådet i Stockholm Torbjörn Rosdahl jämförde prishöjningen på kollektivtrafikens månadskort med tre påsar chips genomförde OLW blixtsnabbt en kampanj gentemot SL-resenärerna. Redan morgonen efter uttalandet delade OLW ut chipspåsar till resenärer under parollen ”Rädda fredagsmyset”.
Ett annat lyckat exempel var när rulltrapporna på ett flertal tunnelbaneperronger i Stockholms innerstad stängdes av efter en otäck olycka. Då skickade Reebook tio crossfit-atleter till Östermalmstorgs tunnelbanestation för att hjälpa och peppa människor att ta sig upp för rulltrapporna, samtidigt som de framgångsrikt passade på att stärka sitt varumärke.
Många minns också Oreo-tweeten vid strömavbrottet under Super Bowl för ett antal år sedan. Eller när Flygbussarna snabbt plockade upp att regeringsplanet som stod parkerat på Arlanda hämtade upp ministrar på Bromma flygplats. Ett annat exempel är när Pressbyrån blev Insamlingsbyrån för en dag under flyktingkrisen i september.
Sammanfattningsvis är de viktigaste beståndsdelarna för en lyckad newsjacking att nogsamt bevaka och snabbt svara på de möjligheter som uppstår att få ett genomslag.
- Var snabb!
- Tänk relevans
- Ta hänsyn till satta regler – allt går inte att förlåta
- Gör det intressant!
- Nå din målgrupp och prata med den där den befinner sig
Känns det utmanande och spännande? Här finns mer tips och intressant att ta del av, samt en bra checklista för planering av real-time marketing-kampanjer.
Text: Anne Bergsten
Varmt tack till Simon Frankander, presschef på Rädda Barnen och Karin Lindwall, enhetschef på WWF, för att ni ville dela med er av era tankar och erfarenheter. Och tack till Linda Perdius från PR-byrån Narva för kloka inspel och tips.