En självklar del av insamlingsarbetet

Att kommunicera via sociala medier blir allt viktigare – och inlägg som engagerar kan få en enorm spridning med fler gåvor som följd.
– Vi vill vara nära våra givare i sociala medier, säger Linda Eriksson, kommunikatör med ansvar för digitala kanaler på Stockholms Stadsmission.

Linda Eriksson, kommunikatör med ansvar för digitala kanaler på Stockholms Stadsmission
Linda Eriksson

En efterlysning om barnvagn till en ensamstående ung mamma med tvillingar. Det Facebookinlägget har Stockholms Stadsmission haft mest spridning på i år.
– Ju mer konkreta och personliga vi kan vara, desto mer engagerar det, säger Linda Eriksson, kommunikatör med ansvar för digitala kanaler på Stockholms Stadsmission. Sociala medier är inte längre något som kompletterar den övriga kommunikationen – i dag är Facebook, Instagram, Twitter och Youtube en självklar del av arbetet med relationer till givare, volontärer och politiker.

På Stockholms Stadsmission ser man särskilt Facebook som ett utmärkt sätt att återrapportera till sina givare.

Vi tackar för gåvor och engagemang och berättar vilken skillnad gåvorna har gjort för människor som lever i utsatthet i Stockholm.

– Vi skapar eget innehåll om verksamheterna, men länkar också till andra, till exempel reportage eller när någon bloggar om någon av våra verksamheter, säger Linda Eriksson.

Helena Mehra, kommunikationsansvarig på Mind
Helena Mehra

För föreningen Mind, som sprider kunskap om och arbetar förebyggande kring psykisk ohälsa, är sociala medier viktiga för trovärdigheten. Deras projekt Självmordslinjen har uppmärksammats mer tack vare sociala medier, där de har låtit sina volontärer berätta om sina uppdrag i sociala medier.
– Genom personliga berättelser som speglar våra målgrupper kan vi skapa engagemang för psykisk ohälsa och få fler att våga prata om det som döljer sig under ytan. Det som säljer bäst i sociala medier är att prata om det som våra målgrupper är intresserade av. Till exempel att det är normalt att må dåligt ibland, att ha självmordstankar, att det går att få hjälp och vad man kan göra för sig själv eller för en närstående, säger Helena Mehra, kommunikationsansvarig på Mind.

Karin Lindwall, insamlingsansvarig på WWF
Karin Lindwall

Världsnaturfonden, WWF, kommunicerar med film, bild och storytelling med fokus på rapportering från deras projekt i fält. Filmerna sprids sedan på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube.
– Vi når inte ut brett om vi inte går via sociala medier. Vår målgrupp finns där och vi får en direkt respons och kontakt med våra supportrar som också innebär att vi måste vara tillgängliga på ett helt annat sätt än tidigare, säger Karin Lindwall, insamlingsansvarig på WWF.

Kicki Aldrin, insamlingsansvarig på Alzheimerfonden
Kicki Aldrin

Alzheimerfonden är relativt ny i sociala medier och satsar främst på Facebook, där de kommunicerar nya forskningsrön, aktiviteter för unga anhöriga och personliga berättelser.
– Vi vill berätta vad vi uppnår tack vare givarnas gåvor. Vi vill att målgruppen lär känna oss och att vi tillsammans utvecklar en långsiktig relation som leder till ett större engagemang och därmed också fler gåvor. Tack vare den virala spridningen når vi också snabbt väldigt många nya mottagare, säger Kicki Aldrin, insamlingsansvarig på Alzheimerfonden.

Nu vill fonden utveckla kommunikationen till att bli mer interaktiv.
– Vi vill skapa en mer personlig dialog mellan oss och målgruppen. Det kommer att leda till ökad kännedom och mer insamlade pengar till Alzheimerfonden, säger Kicki Aldrin.

 

Text: Caroline Engvall