Ibland känns det lättare att hitta en nål i en höstack än det man söker efter på nätet. Någon som vet hur man får nålen att stå ut lite bättre ur den omgivande hömängden är Hans Kullin, en av Sveriges mest erfarna inom digital kommunikation.

– Olika kanaler har olika styrkor och det gäller att bestämma vilka syften kommunikation ska ha, menar Hans Kullin som nyligen börjat på Barncancerfonden som ansvarig för sociala medier.
Hans har arbetat med pr och kommunikation i mer än 20 år, och började tidigt intressera sig för hur webben och det digitala påverkar hur vi kommunicerar. Redan 2004 började Hans blogga om den digitala utvecklingen, och har sedan dess gradvis gått mer och mer åt att arbeta med sociala medier. De senaste åren har han arbetat som konsult inom digital pr och som ansvarig för sociala medier på Coop.
– Arbetet med sociala medier handlar oftast om att skapa en strategi och plan för hur kanalen ska stödja verksamhetens mål, säger Hans.
Olika kanaler har olika styrkor och det gäller att bestämma vilka syften kommunikationen ska ha, och sedan sätta mätbara mål för detta.
Hans fortsätter att berätta hur han tycker man ska arbeta – genom att kommunicera både via de egna kanalerna men även via förtjänade kanaler, det vill säga få andra att prata om din verksamhet och dina frågor. Dessutom kan detta behöva stödjas med köpt synlighet i form av annonser eller sponsrat innehåll. Det löpande arbetet sker sedan genom att försöka kommunicera nyheter och berättelser som engagerar, och inte minst vara lyhörd och lyssna på reaktioner i sociala kanaler. En bra omvärldsbevakning är ofta en central del i detta arbete.
Men sökbarheten då, hur tycker Hans att man ska arbeta med den i digitala och sociala medier?
– Genom att publicera intressant information som engagerar de målgrupper man vill nå och dessutom göra det löpande så ökar chanserna att folk hittar dig när de söker efter information, säger Hans. Det är till exempel därför som bloggar ofta rankas väldigt högt i Google; de uppdateras ofta, innehåller mycket internlänkar och har dessutom rikligt med text.
Tillsammans med sociala medier är det organiska söket, nästan helt och hållet Google, det som utgör den största delen av all trafik till ens sajt. Det är oerhört mycket värt att ranka topp 10 på Google på viktiga sökord och fraser. Man behöver arbeta både med den egna sajten (optimera den och arbeta aktivt med innehåll) och med så kallad off-page SEO, som bland annat innebär att försöka få andra sajter att länka tillbaks till din sajt.
Det finns en stor mängd faktorer som påverkar hur en sida syns i sökmotorer. Ett råd brukar vara att man ska fokusera på att skapa innehåll med ett riktigt värde för besökarna. Sedan bör man jobba med att hela tiden fylla på med nytt innehåll då Google premierar nya texter. Andra saker att tänka på är att de nyckelord eller fraser man vill ska rankas högt ska användas i rubriker och på fler ställen i texten. Det finns inget exakt facit utan man får försöka läsa på vad som är rätt nivå. Alltför uppenbara försök, när man proppar en sida full med samma ord, kan få motsatt effekt.
Sponsrade länkar är normalt sett en budgivning där den som betalar mest får synas överst på webbsidan. Det innebär att man måste studera noga vilka sökord som passar bäst just för tillfället och som man kan köpa till lägsta pris. Kan man inte detta själv är det en god idé att låta externa konsulter optimera sponsrade länkar så att man betalar så lite som möjligt för varje klick. Det kan vara en god investering.
Text: Anne Bergsten