Trender i insamlingsvärlden

Vad insamling innebär och hur det går till i dag är inte samma sak som för 50 eller 100 år sen. Insamling är inte statiskt. Det ska inte heller vara det – världen förändras, och insamling måste göra detsamma för att fortsätta vara relevant. Men vilka trender började vädra morgonluft under 2015, och kommer göra sig verkligen hörda 2016? Helt säker går det ju aldrig att vara, men de spaningar som personalen på FRIIs kansli gjort vill vi ändå dela med oss av!

Black Friday & Giving Tuesday

Det var med besked som det amerikanska shoppingfenomenet Black Friday gjorde entré inom den svenska handeln 2015. Det får oss att tro (och hoppas!) att det likaledes amerikanska Giving Tuesday kommer att göra detsamma. Giving Tuesday innebär att tisdagen efter Thanksgiving-helgen är en dag för att ge till ändamål som ligger en varmt om hjärtat, lite som en balans efter de shoppingäventyr man ägnat sig åt i och med Black Friday. I år infaller Giving Tuesday den 29 november i USA – gör den detsamma i Sverige?

Virtual reality

2016 kan bli året då virtual reality gör sitt riktiga intåg i insamlingssammanhang. Redan 2015 gjorde några insamlingsorganisationer i Sverige och Europa projekt med virtual reality, och när tekniken nu blir billigare kan vi få se det göra entré på bred front, framför allt i face-2-face-insamling.

Newsjacking

Få nyheterna att handla om era frågor! När Årets julklapp 2015 presenterades av Svensk Handel var Plan Sverige snabbt ute med en filmkommentar på klappen, en kommentar som fick stor spridning på nätet. Svenska Freds gick in och ordnade sponsrade länkar på sökresultat. Omvärldsbevakning, planering och timing är nyckeln till att lyckas.

Egen insamling

En trend som länge varit på tapeten och som slog riktigt stort under 2015. Den visar inte heller några tecken på att minska. Både helt egna initiativ, och egna insamlingar till förmån för en etablerad organisation. Kanske har vi under 2015 sett framtidens stora organisationer födas?

Tvåstegsraket – från engagemang till insamling

Är det verkligen insamling som ska vara första steget – kanske engagemang är startpunkten? Det börjar mer och mer synas hos flera organisationer. Spanska Oxfam gjorde 2015 en Google-kampanj och samlade där in information från människor som sedan bearbetades och konverterades till givare. Svenska Röda Korsets höstkampanj var inte inriktad på att rekrytera givare, utan att få in nya volontärer. Amnesty har ”Veckans vädjande” där de samlar in underskrifter, men följer alltid upp med ett tack som inkluderar flera sätt att hjälpa – bland annat genom att skänka pengar. Kanske det inte är att fråga efter pengar, utan istället börja med att be om engagemang, som är ingången till ökad insamling?

Nya betalningslösningar

Det har på senare år kommit flera nya betalningslösningar – sms-betalningar, mobilt bank-id och naturligtvis den stora succén – Swish. Att swisha är något vi gör till mans, och vi tror att 2016 blir året när det verkligen swishar till. Med introduktionen av Swish för handel i början av 2016 kan det här bli året när swishbetalningar verkligen slår igenom i insamlingsvärlden.

Sist men inte minst

Vilka trender som slår igenom, och vilka som rinner ut i sanden kan bara tiden utvisa. Vi ser fram emot att se hur 2016 kommer se ut för insamlingen i Sverige, och se vilka trender som visar sig bli sanna.

Text: Sonja Dandenell

(Baserat på den trendspaning som presenterades av FRIIs generalsekreterare Maria Ros Jernberg den 7 december 2015)