Ung Cancer startar Podcast

Ung Cancers podcast ”Fuck Cancer-podden” och Julia Mjörnstedt, Ung Cancers generalsekreterare

I oktober 2014 lanserade Ung Cancer sin podcast ”Fuck Cancer-podden”. Julia Mjörnstedt, Ung Cancers generalsekreterare, svarar på våra frågor.

Hur har det gått?
Vi har hittills släppt fem av tio planerade avsnitt och fått väldigt mycket fin feedback! Det är inte jättelätt att mäta lyssning på podcasts, men det vi kan se är att vi sammanlagt har mer än 36 000 nedladdningar av dessa fem avsnitt.

Vad är syftet och hur kom ni på idén?
Vi är trötta på synen på cancerdrabbade, att de ofta framställs som en väldigt homogen grupp. Så är det inte. Det finns lika många historier som det finns drabbade. Det vill vi visa. Sen handlar det också om att våga prata om det som är svårt, våga ställa de obekväma frågorna och ta sig tid att lyssna på svaren. Vi kände att det inte fanns något forum för detta, så då bestämde vi oss för att skapa det själva.

Vad har varit svårast med att komma i gång med en podcast?
Det svåraste var nog att få igenom namnet hos iTunes. Som internationellt engelskspråkigt företag var de inte helt sålda på att podden heter Fuck Cancer-podden, men efter att vi förklarat innebörden för dem och syftet med podden så fick vi okej. Sen är varje avsnitt en utmaning för mig som ”intervjuar” då det kräver ett stort mod att våga fråga alla de där läskiga frågorna.

Kan man koppla en podcast till insamling på något sätt?
Det kanske man kan men det är inte vårt syfte. Vi gör aldrig något för att få människor att öppna plånboken. Vi gör den här podden för att förbättra samhället.

Här kan du lyssna på Fuck Cancer-podden. >>

Text: Annika Prine