Gymnasieelver startade insamling för Syriens barn

Vanessa Berhe, en av initiativtagarna till "The Tent Challenge" - en insamling för Syriens barn Vanessa Berhe

Ungas engagemang i sociala frågor är stort – men det gäller att fånga upp det. Ett sätt är egna insamlingar, som har blivit en allt större tillgång för insamlingsorganisationer. Det bekräftas av The Tent Challenge som Vanessa Berhe och några kompisar drog i gång på sin gymnasieskola. På bara ett par få veckor hade de gått från idé till handling och utmanat och engagerat hela skolan.

– Engagemang finns alltid, det gäller bara att locka fram det på rätt sätt, säger Vanessa Berhe.

En kvällstidnings starka porträttserie vid treårsdagen av konflikten i Syrien slog med full kraft i magen på Vanessa Berhe, som går tredje året på Kungsholmens gymnasium.

Så många människor på flykt, som hade det så svårt, och ändå var det ingen som pratade om det i skolan.

Dagen efter ”lånade” hon en vägg utanför matsalen och fyllde den med före- och efter-bilder. Det var starka bilder, många visade barn i svåra förhållanden i flyktingläger. Hennes tanke var att skapa en ögonöppnare. Hon skrev en text för skoltidningen och uppmanade alla att ge pengar. Där hade engagemanget kunnat sluta, men några elever som berörts av bilderna på väggen hörde av sig och ville göra något mer, tillsammans. Viljan fanns där, men idéerna fick vila fram till i januari i år.
– Jag läste att sex små barn hade dött av den stränga kylan, och då kände jag att jag bara måste ta tag i det, och kallade till möte med de andra. På UNHCRs hemsida läste vi att ett tält kostar 2 077 kronor. Det kändes konkret och gav oss idén – ett tält, en klass, berättar Vanessa.

Om varje klass samlade in 3 000 kronor till Sverige för UNHCR skulle det räcka till både ett tält och ett skolpaket för tre barn i ett helt år. Vanessa höll en presentation för rektorn, som direkt tyckte att insamlingen var en självklarhet. Utgångspunkten var att uppmärksamma hela skolan på situationen för syriska flyktingar, få eleverna att känna empati och trigga klasserna att tävla mot varandra. Därefter följde flera möten med lärare och på mindre än två veckor hade Vanessa och hennes kompisar dragit i gång The Tent Challenge.

Med lärarna som dörröppnare fick alla klasser på skolan se en kort film som Vanessa satt ihop och lagt ut på YouTube. Den berörde och hade ett tydligt budskap om vad som förväntades av klasserna. I varje klass utsågs en klassrepresentant som höll kontakt och informerades om insamlingen i en Facebook-grupp. Under en veckas tid samlade klasserna in pengar, framförallt efter skoltid, både genom penninggåvor på nätet och genom fantasifulla aktiviteter på stan.
– En klass sjöng på olika platser i Stockholm, varje dag efter skolan. Några sålde alla hjärtans dag-kort, som delades ut till kompisar i skolan. Andra affischerade över hela Stockholm, med uppmaningen att stödja tältprojektet, och släktingar och vänner uppmanades att sätta in gåvor, säger Vanessa.

Klasserna skapade sina insamlingar enkelt med hjälp av Charity Storm, som på sin sajt erbjuder en plattform för att på ”två minuter starta sin egen insamling”. Charity Storm såg också till att Kungsholmens Gymnasiums initiativ fick lite extra draghjälp genom att gratis skapa en gemensam kampanjsajt för hela skolan. Med hjälp av topplistor kunde klasserna sedan jämföra sina insamlingar och en stark vi-känsla skapades genom att sätta ett gemensamt mål för hela skolan.

På Facebook-sidan för The Tent Challenge kunde alla insamlare se hur mycket som samlats in och det var många som gillade och delade sidan. Det fanns en liten oro om att de inte skulle nå målet, och många fick också pressas lite extra för att prestera. Vanessa och hennes kompisar gick därför själva runt till de ”sämsta” klasserna och peppade dem.
– Vissa brydde sig tyvärr inte alls, de tyckte inte att det var deras fel eller ansvar att människor på flykt frös till döds. Men engagemanget finns alltid där om man gräver lite, och alla kan bidra men kanske på lite olika sätt. Det gäller att göra det enkelt att ge, säger Vanessa.

Resultatet för insamlingen landade på 184 000 kronor – 167 procent av det gemensamma målet för skolan. Belöningen blev stolta lärare, föräldrar och inte minst elever, och kommentarer som ”kul att unga engagerar sig och tar sig tiden”. De insamlade pengarna går direkt till Sverige för UNHCR som blev imponerade av elevernas engagemang.
– Energin och viljan att få med hela skolan är oerhört inspirerande, även för oss som jobbar med insamling. Och effekten av egen insamling blir extra tydlig när man ser hur många flyktingfamiljer som nu får ett tryggare hem, tack vare Kungsholmens gymnasium, säger AK Fagerlund, Face-to-face Program Manager på Sverige för UNHCR.

Hen ser privatpersoners egna insamlingar som en stor tillgång för organisationer. Spridningen i deras egna nätverk genererar inte bara pengar, utan bygger också organisationens varumärke och skapar fler följare i sociala medier.
– Vi som organisation uppmuntrar gärna egen insamling genom att vara tillgängliga för frågor, informera om vårt arbete och vara rådgivande kring själva insamlingen. Praktiskt kan det till exempel handla om sms-koder för insamling och resultatrapportering under insamlingen för att motivera initiativtagarna, säger AK Fagerlund.

Under året kommer Sverige för UNHCR att lansera en ny plattform för egen insamling och vill då lyfta fram The Tent Challenge som ett bra exempel. Vanessa Berhe kommer också att bjudas in för att berätta om projektet under en inspirationsdag för teamledare inom Face-to-Face. Och hos Vanessa och hennes kompisar finns många idéer om hur de kan ta engagemanget vidare.
– Nu ska vi göra en egen hemsida för att uppmuntra och guida andra skolor att göra en egen ”The Tent Challenge” till förmån för Sverige för UNHCR. Vi ska också spela in en ”utmaningsvideo” som vi ska sprida till skolor i sociala medier. Mycket spännande kommer att hända framöver, lovar Vanessa Berhe.

Vanessas 6 tips för att lyckas med egen insamling

  • Involvera gärna några fler, organisera och fördela uppgifterna mellan er.
  • Ha en realistisk tidsplan, det krävs en del förberedelser för att göra en lyckad insamling.
  • Var tydlig och informativ kring vad du samlar in till – människor måste förstå vad de ger till för att vilja ge.
  • Var engagerad och aktiv själv under hela insamlingsperioden – då blir andra engagerade.
  • Tidsbestäm insamlingen och gör den kort, så behåller du engagemanget under tiden!
  • Använd Facebook så mycket det går!

Se filmen för the Tent Challenge
Vanessa och hennes kompis Mia intervjuas om insamlingen i TV4
Charity Storm om The Tent Challenge
The Tent Challenge på Facebook

Fakta – The Tent Challenge:

I februari 2015 startade ”The Tent Challenge”, en tävling mellan alla klasser på Kungsholmens gymnasium till förmån för syriska flyktingar inom ramen för UNHCRs arbete. Målet var att samla in 3 000 kr per klass, en summa som räcker till ett vintersäkert tält till en familj och skolpaket till tre barn i ett år. Resultatet av insamlingen slutade på över 184 000 kr.

Fakta Charity Storm

Charity Storm är en startup som erbjuder plattformar för egen insamling, en för ideella organisationer och en för föreningar, skolor och projekt. Syftet är att göra det enklare och roligare att engagera sig, utmana sig själv och sina vänner och samtidigt samla in gåvor till en vald organisation. Hittills har insamlingarna samlat in över 1,7 miljoner tack vare 335 egna insamlingar och cirka 5 400 supportrar. charitystorm.org

 

Text: Pernilla Norström